« Vissza

“Saját bőrömön érzem a négy évszakot”

Hegedűs Zsuzsa férjével és négy gyerekével jelenleg a festői szépségű Galyatetőn, de a Hangák születésének idején még Vácon éltek. Zsuzsa először egy Ökomama képzésen hallott a közösségünkről, és szinte azonnal biztos volt benne, hogy szeretne közénk tartozni.

Mindig arra törekedtem, hogy tudatosan,WP_20150804_19_33_55_Pro és egyre tudatosabban éljünk. Ott motoszkált bennem a tettvágy, hogy ugyanerre buzdítsam a környezetemet is. Kezdetben a gyerekeim iskolájában, a Váci Waldorfban építettem egy hangakört.

Úgy tudom, hogy különösen aktív programokat szervezel, amelyek szintén a természetesség jegyében zajlanak.

Két éve találtam ki az Ökofutás elnevezésű kezdeményezést, melynek többek között az volt az egyik különlegessége , átvéve az akkoriban még ritkaságnak számító gyakorlatot, hogy a frissítőpontokon minden futó a saját, otthonról hozott poharába kapta az innivalót. Ezzel is szerettem volna felhívni a figyelmet arra a rengeteg hulladékra, amely körülvesz minket.

Ez hatalmas ötlet, valóban. Egy több száz, vagy ezer főt megmozgató versenyen akár egy kisebb hegynyi papírpohár is összegyűlhet. Úgy tudom, a futás régóta nagy szerelem.

A futás lendít át a holtpontokon. Amikor már teljesen kimerülök a mindennapi teendőkben, akkor felveszem a futócipőmet, és irány az erdő. Nehéz ezt az érzést szavakkal leírni, nem csupán adrenalin, hanem egybeolvadás a természettel. Mivel szinte minden nap futok, saját bőrömön érzem, megélem a négy évszakot.

Mindig egyedül futsz?

Többnyire igen. Ilyenkor jönnek a legjobb ötletek, futás közben állnak össze a gondolataim egy egésszé. Néhány hónapja edző segítségével készülök a versenyekre, aki egy hétre előre összeállítja a napi edzésprogramot. Hét napra összesen 9-15 órányi futás jön össze, és itt, ahol most lakunk, igazán nem kell keresnem a megfelelő terepet. Ha kilépek az ajtón, már az erdőben vagyok.

Mi változott meg azóta, hogy elköltöztetek Vácról?

Galyatetőn minden más, egészen másképp élünk, mint korábban.

Mondhatjuk, hogy egy álom vált valóra, amikor erre a lépésre szántátok el magatokat?

galyacentrumbelsoTulajdonképpen igen. Túrázásaink során mindig csodáltam a takaros vendégházakat, és eljátszottam a gondolattal, hogy akár mi is üzemeltethetnénk hasonlót valahol. A Galyatető Turistacentrum tavaly szeptemberben nyitotta meg kapuit. A férjem, Tamás ötlete volt, hogy pályázzuk meg azt a pozíciót, amit az Egererdő Erdészeti Zrt. és a Magyar Természetjáró Szövetség kiírt. Így kaptuk meg üzemeltetés vezetését.

Szívből gratulálok az új életetekhez! Pont olyan, mint amilyennek elképzelted korábban?

Nagyon örülök, hogy itt dolgozhatunk, itt élhetünk, de azért akadnak nehézségek is, mint mindenhol. A turistacentrum fantasztikus, nagyon jól felszerelt, ökoturisztikai központként is aposztrofálható, hiszen minden energia takarékos, a csapoktól a lámpákig. Napkollektorok és napelemek segítenek a ház fűtésében és a vízellátásban, a wc-ket az összegyűjtött csapadékkal öblítjük. 52 férőhelyünk van szállásvendégeknek, mi üzemeltetjük a kilátót és az éttermet is. A szállóvendégek kedvükre válogathatnak a lehetőségekből, hiszen vannak fürdőszobás szobáink, bakancsos szállás, kemping, és ami Galyatető különlegessége, a kilátóban is lehet aludni. Mindezt azonban rajtunk kívül összesen négy fő személyzettel és egy szakáccsal biztosítjuk, így meglehetősen sok tennivaló jut egy főre. A legnehezebb számunkra, hogy amikor mások pihenni indulnak egy hosszúhétvégén, mi olyankor elvisszük a gyerekeket a nagyszülőkhöz, és belevetjük magunkat a munkába. Időközben elkezdtem egy szakácsiskolát is, hamarosan igazolásom lesz arról, hogy főzni nagyon szeretek 🙂

Mi az, ami hiányzik a régi életetekből?

Leginkább a kultúra. A legközelebbi mozi, színház is nagyon messze van, de az anyagbeszerzés sem egyszerű, hiszen mondhatom, hogy a nagyvárosoktól elszigetelten élünk. Mindig jó előre kell meggondolni, hogy miből mennyit vásároljunk, mert itt nincs lehetőség kiugrani egy kenyérért, ha elfogyott. A gyerekek egy helyi nemzetiségi iskolába járnak, amit a picik már megszoktak, de a nagylányomnak, aki nyolcadikos, nem volt könnyű a váltás.

A természet lágy ölén nem kérdés, hogy mindenki környezettudatosan él. Jól gondolom?

Amikor ideköltöztünk, számunkra természetes volt, a turistacentrumban pedig előírás is a szelektív hulladékgyűjtés. Első megrökönyödésünk egyike, hogy a településen nincs szelektív hulladékszállítás, mert – állítólag – nincs rá igény. Ez eléggé megnehezíti a dolgunkat, ugyanis legközelebb a gyöngyösi hulladéklerakóban lenne lehetőségünk a szelektált szemetet leadni, de magánemberként nem tehetjük, cégként pedig nagyon bonyolult bürokratikus út vezet csak az engedélyhez.

Ez fájdalmasan hangzik, drukkolunk, hogy ebben is előrébb jussatok! Hogy vagy a hangákkal?

Rendszeresen rendelem az öko tisztítószereket. Saját háztartásomban továbbra is kizárólag hangás termékeket használok, és szerencsére a turistacentrumban is a legtöbb helyen használható valamelyik termék. A mosás nagyszerűen működik a Cleaneco mosógéllel és a mosóparfümökkel, szeretek a sterilfresh-sel felmosni, a narancsolajos tisztítószerrel takarítani. Hozzánk nyugodt szívvel érkezhettek, biztos környezettudatos ellátásban lesz részetek.

galyacentrum

fotó: www.galyacentrum.hu