Rólunk

A Zöldre érett nők közössége bemutatkozik. Megtudhatod, ki miért csatlakozott hozzánk, mit ad nekünk a Hangák, milyen örömökben van részünk hangaként, és a nehézségekre is fény derül.

logo

 

Hanga körökben egymás közt csak főhangáknak becézzük őket. Kucsinka Gabriella és Garamszegi Zsuzsanna álmodták meg, majd hozták létre ezt az egészen egyedülálló kompozíciót, melyhez országszerte immár mintegy ötvenen csatlakoztak. Talán erre mondják azt, hogy minden álmotok így váljon valóra. Általában ez beteljesül?

KucsinkaGabriellaGabi: Bátran vállalkozó típusnak tartom magam, és ha egy álmom megvalósításáról van szó, elég elszánt vagyok, bár ez nem mindig előnyös tulajdonság. A Hangák esetében mérhetetlenül boldogsággal tölt el, hogy vettünk egy nagy levegőt és fejest ugrottunk. Zsuzsi barátnőm vállalta a lelkesítő szerepét, azóta is támogat nagyszerű meglátásaival, tanácsaival.

 

garamszegizsuzsiZsuzsi: Azt gondolom, mindent beletettünk, ami számunkra fontos. Sokat dolgoztunk a részleteken, hónapokon át saját háztartásunkban teszteltük a magyar gyártók termékeit, szakemberekkel konzultáltunk, ismerőseink véleményét kértük ki, míg végül kikristályosodott a Hangák tökéletes képe.

Ezek szerint ez az álom nem “csak úgy” valóra vált, sok munka van a mögött, hogy teljesüljön minden számotokra fontos paraméter.

Zsuzsi: Nem titkolom, hogy nagyon sokat törtük a fejünket és jelenleg is napi szinten ötletelünk Gabival, de épp azért találtuk ki ilyennek, hogy a gyereknevelés mellett valódi lehetőséget biztosítsunk – nem csak önmagunknak, hanem minden Hangának – az aktivitásra.

Gabi: Aktivitásból nincs hiány, ez tény! Néha úgy érzem, én vagyok a legfáradtabb ember a világon, például amikor még hajnali háromkor is pakolok 🙂 De mindig megvan az egyensúly, és új energiával tölt fel, ha kapunk egy kedves köszönő e-mailt és érezzük, hogy mennyire hálás például egy óvoda az adományért.

Ez valóban nagy megerősítés lehet és tényleg fantasztikus, hogy a profitot jó ügyek támogatására fordítjátok! Kérlek, meséljetek még! Milyen visszajelzéseket kaptok általában?

Gabi: Nem csak az alapítványoktól kapunk pozitív visszajelzéseket. Az egyik legemlékezetesebb egy gyártótól érkezett, aki azt mondta, hogy nemzetgazdasági programba kellene beintegrálni a Hangákat J Furcsán hangzott, de olyan jól kifejezte, milyen fontosnak tartja a kezdeményezést. Szintén szívet melengető érzés volt, amikor egy anyuka pakolás közben mellékesen azt mondta, hogy visszakapta az önmagába vetett hitét, újra értékesnek érzi magát és belevágott egyéb tervei megvalósításába is. Az egyik legfontosabb küldetése a Hangáknak az anyukák visszasegítése a “felnőttek világába” anélkül, hogy a kisgyerekeiket másokra bíznák.

Zsuzsi, úgy tudom, hogy neked szakmádba vág ez a fajta tevékenység. Hogy vagy ebben, mint szakember?

Zsuzsi: Kár titkolni, hogy a Hangák ötlete megszólította bennem a közgazdászt és humán szervezőt, a környezettudatos, felelősséggel élő embert is, legfontosabb értéke számomra mégis a kisgyermekes léthez kapcsolódik. Fantasztikus számomra, hogy kisgyerekek nevelése közben a Hangák lehetőséget ad az anyáknak arra, hogy a felnőtt énjük is inspirálódjon. Szívügyem, hogy édesanyák közösen tevékenykedhessenek jó ügyért. Hab a tortán, hogy ez magyar gyártók, magyar termékein keresztül valósul meg. Hazaértünk, itthon vagyunk.

logo

 

Tormay-Lesták Mária két kisgyereket nevel csömöri otthonukban, szabadidejében rengeteget tesz településük fejlődéséért és emellett Hangaként is tevékenykedik. Mi motivált abban, hogy bekapcsolódj a tmmarcsiHangák munkájába?

Amikor megszülettek a gyerekeim, mint minden anya, én is a legjobbat szerettem volna nekik adni. Többek között azt is fontosnak tartottam, hogy amennyire lehetséges, természetes anyagokkal érintkezzen a bőrük. A mai napig mosható pelenkát használunk és mosódióval mosunk. A Hangák a környezettudatos háztartáshoz elengedhetetlen kínálattal és információval szolgált az első perctől kezdve. Hogyne szerettem volna közéjük tartozni!

Igazán dicséretes, hogy ilyen jó példát mutatsz a gyerekeidnek. Mit szólt az ismeretségi köröd, amikor megkerested őket a közösségi vásárlás lehetőségével?

Amikor elképzeltem magam hangaként, nem számítottam arra, hogy rövid időn belül záporoznak majd a rendelések. Nem érzem magam kimondottan kereskedő típusnak, nem is volt célom az ismerősök meggyőzése, inkább egy jó eszköznek tartottam a hangaságot a példamutatásra. Legnagyobb meglepetésemre több családról is kiderült, hogy számukra is nagyon fontos a környezetvédelem és borzasztóan örültek annak, hogy ilyen kényelmesen tudnak vásárolni. Voltak, akik addig nem mertek elindulni a környezettudatosság útján, mert túlságosnak bonyolultnak vélték. Ők igazán meglepődtek, amikor kiderült, hogy olcsón és egyszerűen áttérhetnek olyan termékek használatára, melyek nem ártalmasak az egészségre sem. Kézenfekvő, hogy csakis a Hangáknál szerzik be ezeket.

logo

 

Varró Dánielné Gelencsér Zsófia először a facebookon olvasott a Hangákról. Egyértelmű volt számodra, hogy neked való ez a fajta elfoglaltság?

Nem volt teljesen egyértelmű. Ha a közelünkben lett volna egy hanga, biztosan felkerestem volna és tőle vásárolok. Mivel a környéken senki nem látta ennek a nagyszerűségét, ezért én magam vettem a kezembe az irányítást. Egyébként maga a kezdeményezés azonnal magával ragadott. Nem ismerek ehhez foghatót, tökéletes ez a négy komponens: öko, magyar, olcsó, közösségi… ez így kerek.vdgzsofi

Ezek szerint véletlenül csöppentél közénk. Felmerült valami, amire nem számítottál korábban, amikor meghoztad a döntést?

Eddig semmi hasonlót nem csináltam és be kell vallanom, hogy a matematikai részét sokáig nem értettem. Nehezemre esett kiszámolni bármit, nagyon lassan jöttem bele. Ne nevess ki, de hónapok teltek el, mire leesett a tantusz, hogy én ebből profitálok.

Ez hihetetlen! Úgy vállaltad a közösségi vásárlás összefogását és az ezzel járó költségeket, fáradtságot, hogy közben azt gondoltad, ebből neked semmi hasznod nem származik?

Éljen az enyhe diszkalkulia! 🙂 Viszont azt gondolom, hogy ez a csapat megéri a pénzét: maximálisan türelmesek és segítőkészek voltak velem a főhangák. Bár mindenki ilyen „főnökökkel” tudna dolgozni!

Hogy vagy most a számokkal?

Ez a része változatlan, viszont az új otthonunk környékén egyelőre még nem sok ismerősöm van. Itt a Pilisben szinte mindenki „zöld”, ami természetesen fantasztikus dolog, de sokaknak régi jól bevált beszerzési forrásuk van. Így kicsit nehezebb a Hangákat népszerűsíteni, de úgy érzem, idővel rátalálok a marketinges énemre is.

logo

Gyömrőről egy már létező, kisgyermekes anyákból álló közösség két lelkes tagja, Fésűs-Tolmácsi Petra és H. Molnár Anikó keresett meg bennünket.

anikopetra

Egy nap alatt eldöntöttétek, hogy Hangák szeretnétek lenni. Ennyire egyértelmű volt számotokra, hogy azonnal belevágtok?

Anikó: Kettőnk közül Petra a határozottabb személyiség, én szeretem jól megfontolni és halogatni a döntéseimet. Nagyon hálás vagyok neki, sokszor szükségem van a „Most vagy soha!” felszólításra, különben lemaradnék az olyan nagyszerű lehetőségekről, mint például a Hangák.

Petra: Úgy éreztem, nincs semmi vesztenivalónk. Évek óta szervezek közös rendeléseket a helyi baba-mama körben és az ismerős anyukák körében. A környezetbarát háztartást is ízlelgettük már egy ideje, így a Hangák a legideálisabb lehetőségnek látszott és hamar be is igazolódott a gyanúm, hogy itt a helyünk.

Eltelt egy év azóta, hogy a közösségünk tagjai vagytok. Megéri nektek Hangának lenni? Hogy érzitek magatokat ebben a szerepben?

Petra: Gyömrő egy nagyon jó hely, sok kisgyerekes családdal, akik maguk is keresik a környezettudatos életforma lehetőségeit. A Hangák a legideálisabb forma a termékek beszerzésére. Korábban webáruházból rendeltünk, vagy Budapestre utaztunk, hogy jó áron hozzájussunk a szükséges kellékekhez. Kerek egy éve ez már nem gond, nagy segítség ez mindenkinek, aki itthon van a gyerekekkel.

Anikó: Egyik kedvenc időtöltésem a hangaság. Szeretek utána járni a termékek összetevőinek, szívesen válaszolgatok a felmerülő kérdésekre. Valamelyest a szakmámba vág, de én is csak nemrég kezdtem mélyebben elmerülni a témában.

logo

Marinka Boglárka Vácrátóton lakik családjával, leglelkesebb hangáink egyike ő. Elsőként osztja meg bejegyzéseinket a facebookon és aktív tagja virtuális párbeszédeinknek. Az is tisztán látszik, hogy mélyen egyetértesz törekvéseinkkel; feltételezem, hogy ezért is csatlakoztál a Hangák csapatához.

mbogi

Egyszerűen annyi történt, hogy kipróbáltam a termékeket és nagyon hamar meggyőződtem róla, hogy nagyságrendekkel jobban járok, mint a bolti vegyszerekkel. A tisztább lakás csak mellékterméke annak, hogy elindultam ezen az úton. Legmeggyőzőbb számomra, hogy az eleddig ekcémás gyerekem teljesen tünetmentes lett, mióta a Hangáknál szerzem be a tisztítószereket és kozmetikumokat. Elég érv ez amellett, hogy hanga legyek magam is.

Néha nem könnyű az indulás. Számodra mi volt a legnagyobb kihívás a hangaságban?

Az első időkben nagyon sokat csalódtam az emberekben. Nem értettem, hogy miért ütközök folyton falakba. A legnehezebb azt volt elfogadni, hogy a környezettudatosságot, mint elvet is élből elutasították, van, aki a meggyőző reklámokban szereplő termékekről egyszerűen nem akar lemondani.

Minek köszönheted, hogy a csalódottságodon mégis felülkerekedett kitartásod?

Érdekes, hogy ezt kérdezed, mert nem jellemző rám, hogy egy nagyobb kudarc után újra próbálkozom. Tudod, olyan feladós típus vagyok. Ebben az esetben talán az segít a leginkább, hogy meg vagyok győződve arról, hogy a legjobb dolog, amit tehetek, hogy figyelek magamra, családomra és környezetemre. Az erre legalkalmasabb eszközöket a Hangák birtokolják 🙂

logo

Jungbauer Alexandra egyik legifjabb csapattagunk, a napokban indul Hangasága.

Lakóparkban élünk, ahol egy egyesület segítségével igyekszünk fejleszteni környezetünket. Meggyőződésem, hogy az itt élő családok tudatosságával nem csak önmagunkon, hanem az egyesületen is sokat segíthetünk, ha a Hangákhoz csatlakozunk. Jelenleg is összetartó közösség vagyunk, de a közösségi vásárlással ezt még inkább erősíthetjük hamarosan.logo

Illyés Zsófia Debrecenben él férjével, épp első gyermeküket várják. Amikor megálmodtuk a Hangákat, céljaink között az is szerepelt, hogy az ország minden pontján elérhetőek legyünk. Te vagy az egyik legtávolabbi hanga, és rögtön indulásunk elején jelentkeztél a csapatba. Ezek szerint Debrecenbe is eljutott a hírünk.izsofi

A facebookon olvastam először a Hangákról, és egyből a sajátomnak éreztem. Nem tudom megmondani, hogy mi fogott meg leginkább benne, úgy éreztem, hogy tökéletesen ki van találva, minden benne van. Az eszmeisége, céljai, küldetése… Nem kerestem mellékállást, de ezt nem tudtam kihagyni.

Már Hanga voltál, amikor megtudtad, hogy babát vársz. Állapotodat befolyásolta a Hangaság? Vagy fordítva?

Nagyon vágytuk a babára, mindketten elképesztően boldogok vagyunk, hogy hamarosan megszületik a kisfiunk. Azt gondolom, hogy az ember tudata akkor nyílik ki igazán, amikor gyereket vállal. Mi is sokat foglalkoztunk a kis megfogant élettel és készülünk most is a születésére. A Hangák még egy plusz az életünkben, egy komoly lehetőség. Nagyon nagy örömmel válogattam a termékek közül és elégedett vagyok, hogy a mosószereim, a tisztítószereim és minden kozmetikum, ami a háztartásban megtalálható, megbízható összetételű. Egészen más érzés így készülni az anyaságra.

Debrecen nagy város, sok lehetőség van az ökotermékek beszerzésére. Nem féltél attól, hogy ez a fajta közösségi vásárlás nem lesz majd kelendő az ismerőseid között?

Hihetetlen, de az első pillanatban hatalmas törzsvásárlói köröm lett. Azt hiszem, itt tudják és értik az emberek, hogy a Hangák mitől más, mitől különleges, és biztosan az is fontos számukra, hogy mindenképp jól járnak. Egyetlen apró nehézség van a munkában, mégpedig a távolság. Először is nagyon sajnálom, hogy személyesen még nem tudtam találkozni a többiekkel, valamint a kéthetenként szállítás okoz némi fejtörést. Mindig szem előtt tartom, hogy környezettudatos termékekhez méltóan környezettudatos és pénztárcakímélő fuvart is találjak. Az Oszkár telekocsi és a férjem ismerőse szokott segíteni ebben, azonban néha akkora csomag összejön, hogy az utasokkal teli személyautó kevésnek bizonyul – sajnos, vagy szerencsére 🙂

logo

Kocsis Kinga Fóton él családjával, de az ország legkülönbözőbb pontjain lakó ismerőseinek is hűséges ökodílere . A hangák általában a közvetlen környezetüket szólítják meg. Hogyan tettél szert ilyen távoli ismerősökre?

Mondhatnám azt is, hogy a sors hozott össze bennünket, de valójában az alapítvány, amelyet kisfiamért hoztam létre.

Meg tudod oldani a termékek szállítását?

Talán ez a legnehezebb feladat a hangaságban. Jelenleg postán küldöm a termékeket, de tervezünk egy közösségi helyet létrehozni, ahol nemcsak a rendszeres találkozók szervezésére lenne lehetőség, de egyfajta átvételi pontként is működhetne.

Hol hallottál először a Hangákról?

Van egy mini projektem, amely főként bio élelmiszerekkel foglalkozik. A kisfiam születése óta különösen odafigyelünk arra, hogy mit eszünk. Gabival a csömöri piacon ismerkedtem meg. Akkor már nem volt számomra ismeretlen a környezettudatos háztartás sem, de a csapatépítést is vonzó dolognak tartottam. A Hangák pontosan azokat értékeket hordozza, melyek mindig is fontosak voltak számomra, így nem tartott sokáig eldönteni, hogy közéjük szeretnék tartozni.