« Vissza

Közösség ereje – novemberi HANGAdó 2018.

16367_hangak-m

A KÖZÖSSÉG EREJÉBEN HISZÜNK, HISZEN EDDIG IS EGYÜTT JUTOTTUNK EL!

novemberi HANGADÓ 2018.

Közös lónak túrós a füle? Vagy együtt minden könnyebb? Ez a történet sokszor habitus kérdése, ám egy dolog biztos, a környezetünkért sokkal könnyebb (és látványosabb) közösen, közösségben tenni. És bizony… egymásért is.

Az Ökologistic Alapítvány – aki nevezzük nevén Vészity Kata – több hónapos munkájának eredménye volt az őszi családi tábor.
Szelektív hulladékgyűjtés-szemléletformálás témára közösségi programot álmodott meg, ahol nem a gyerekekből indulunk ki, hanem a komplett családokból. Hiszen formálhatjuk  a gyerekeket, ha aztán hazamennek és otthon mást látnak. 
A családi öko táborban külön szemléletformáló programon való részvételre volt lehetősége a gyerekeknek, a nőknek és a férfiaknak. A gyerekek vetélkedőkön, ügyességi játékokon, sok mesén keresztül ismerkedtek meg a szelektálni való elemekkel, az alapanyagok keletkezésével, a gyártással, a használattal…. ezek mentén érthették meg, hogy egy pár percig használt, majd kidobott műanyag vacak valójában természeti kincseink elpazarlása.
Mindeközben a nők a bútorfestés rejtelmeibe mélyedtek bele.
Hogy jön ez a szelektív hulladékgyűjtéshez? Nos… nem keletkezik szemét. És lássuk be, ez mindennek az alapja. Nem is kéne a szelektálásig eljutni… a szemetet megtermelni se kéne.

Ha megtanuljuk, hogyan lehet a régiből újat varázsolni, ha csak egy szekrényt nem kidobunk és egy újonnan gyártottat (annak minden környezetterhelésével) vásárolunk meg, már hatalmasat léptünk előre.

A férfiak eközben a háttértámasz voltak. Csiszolták a festendő bútorokat, fociztak a gyerekekkel, fát gyűjtöttek az esti szalonnasütéshez, tüzet raktak és egy hihetetlenül biztonságos erőt adtak ahhoz, hogy minden működjön.

Nem csak a nemek és életkorok voltak részekre bontva, hanem a napszakok is. Délelőttönként közös családi tevékenységek voltak, készítettünk sajtot, sütöttünk kenyeret, kirándultunk (még egy rögtönzött gombászásra is nyílt lehetőség). Délután pedig mindenki különvonulva mélyedhetett el a tevékenységekben, s este a vacsoránál újra közösségként összetalálkoztunk.

Sokat adott a tábor mindannyiunknak, tavasszal ismétlünk! Akit érdekel a program és szeretne pályázni, mindenképpen iratkozzon fel az Ökologistic Alapítvány hírlevelére, hiszen ott biztosan értesül a lehetőségről.

A táborban kis lépésekben haladtunk a szelektálástól addig, hogy a szemetet meg se termeljük. Az ökopikniken közel ötvenen tudtunk úgy megebédelni, hogy az alapanyagok beszerzésekor nulla szemét keletkezett. A zöldségesnél nem kértünk szatyrot, a mártogatósok üvegbe kerültek, még a pékhez is vászontáskáinkkal mentünk.

És ez a reklám helye,  hiszen ezért dolgozunk: a Hangák kínálatában folyamatosan elérhető a vászon vásárlótáska és a zöldségeknek, pékárunak való nejlonpótló zsákocska.

Ha pedig a kompakt, egyszerű megoldásokat keresed és kíváncsian olvastál eddig, hogy vajon most mi lesz az új termék, akkor tádám! Mosógép és öblítő egyben a SensEco-tól!
Ez a gél nem csak alapból tisztára mos, de törődik az extra szennyeződéssel miközben balzsamos puhaságot és fenomenális illatot kölcsönöz ruháidnak.Adagolása egyszerű a kupakkal és igazán kiadós, kompakt: 40 ml elegendő egy 4.5-5 kilós töltetű mosógépbe.Kinek ajánljuk? >>> Bárkinek, aki “öbllítő mániás”, de azért szeretné ezt kicsit környezetkímélőbb módon űzni. Annak is ajánljuk, aki a puhaságot nem adná semmiért, de azért mindent nem akar a csatornába engedni. Rohanó fiatalok, újdonságra vágyó gyakorló anyukák, frissességre vágyó nagyszülők-Nektek terveztük!

Hány mosásra elég? >>> nagyjából 37 mosásra.

Hogyan használjam? >>>  1 adagoló kupaknyit (kb.40ml) önts a mosószer adagolóba és indítsd el kedvenc mosási programod. Kérlek, ne adj mellé semmiféle enzimes mosószert vagy egyéb öblítő anyagot! Gyapjú és selyem mosására ez a mosószer nem alkalmas. Azonban az EcoNut igen, amit szintén megtalálsz a Hangák kínálatában!

És a nagy hírt a végére hagytam. Mivel mi nem egy MLM rendszer vagyunk, s a fő tevékenység nem is az, hogy tisztítószereket vegyünk…. sokkalinkább egy női közösség vagyunk, hasonló gondolkodással, hasonló célokkal…. szeretünk együtt lenni, összekapcsolódni.  Ünnepi hanga-találkozót szervezünk a csömöri bázison decemberben, az év utolsó rendelési-átvételi napján, december 13-án.
A rendezvény nyitott, lehet jönni ismerkedni, barátkozni, karácsonyi hangulatozni. Lesz egy kis kézműves tevékenység is, növénykikelős karácsonyfadíszeket készítünk.

Kövessétek a Hangákat a Facebookon, idén is szuper cikkekkel, praktikákkal, társadalmi és környezettudatos kezdeményezésekkel és kampányokkal várunk mindenkit.

Ha pedig van egy szuper zöldülni vágyó közösséged, keress bennünket bártan és csatakozz a Hangák csapatához (info@hangak.hu oldalra küldj nekünk egy levelet és felvesszük Veled a kapcsolatot).

Klímaváltozás hatásaitól mentesebb hideg téli napokat kívánunk:
Hangák