« Vissza

Hulladékmentesen a fürdőszobában és a konyhában is!

Mosható kozmetikai kendő

Mosható kozmetikai kendő

Az elmúlt két hónapban a hulladékmentesség felé meneteltünk, lépésenként. Otthonunkon kívül bevásárlásainkat tudatosabban intézve, zacskómentesen. Most viszont hazaértünk és cekkereinket lepakolva meg sem állunk a fürdőszobáig. Nap végén jól esik lemosni az út porát arcunkról, pláne ha van valami kellemes illatú virágvizünk vagy tápláló arclemosó tejünk. Előkapjuk hát a vattakorongokat és minden törlés után szembesülünk vele, milyen megpróbáltatások értek minket aznap, milyen nagy utat tettünk meg. Egymás után fogynak a korongok és kerülnek a kukába dolguk végeztével.

Méghozzá a kommunálisba, mert szelektíven sem a rákerülő szennyeződés, sem az anyagösszetétel pontos ismerete nélkül nem gyűjthető. Általában kevert szálas, cellulóz rostokat és viszkózszálat tartalmaz. Eredetileg a gyapotszövet magszáliból állították elő ezt az anyagot, de a felhasználási kör kiszélesedése és a kereslet megnövekedése indokolttá tette a szintetikus anyagok használatát. A tiszta gyapotból történő előállítás is kérdéseket vet fel, hiszen az ipari gyapottermesztés nagy mennyiségű műtrágyát és növényvédő szert kíván. Ha már itt tartunk! A környezetvédelem, mint mozgalom születésében éppen a gyapotföldeken elhatalmasodó vegyszeráradat játszotta a főszerepet. Rachel Carson ezt a jelenséget vette górcső alá a 50-es években és adott hangot aggályainak Néma tavasz című könyvében. Kutatásai és oknyomozása során jutott arra a következtetésre, hogy a gátlástalan növényvédő szer használattal rovarpopulációk tömegei tűnnek majd el, az őket fogyasztó madárseregeket is magukkal rántva a pusztulásba. Így egy olyan tavasz eljövetelét prognosztizálta, melyet madárcsicsergés nélkül kell megélnünk. Persze hamar rásütötték a hisztis, vészmadár nőszemély jelzőt, és igyekeztek félresöpörni. Ám a könyv önálló életre kelt, és elindított egy új irányzatot, melynek mi is részesei vagyunk. Létrejöttek a környezetvédelemmel foglalkozó szervezetek. Bocs a kitérőért! Irány a konyha! Papírtörlő kendő szinte mindenkinél alapfelszerelésnek számít. Tesszük olajban sült ételek alá, tüntetünk el vele kiömlő folyadékot, vagy kezeinkről szennyeződést. Na ennek viszont a Tajga látja kárát. Tudom lebomló, komposztálható. De az egyszer használatos dolgokkal kapcsolatban nincsenek jó érzéseim. A törlőkendőkkel pl. ezért: ’…egy átlagos európai háztartás évente hat fa életét dobja a kukába.’.
A probléma tehát nem csak abban áll, hogy ezek az egyutas termékek rövidke életük után a szeméthegyeket gyarapítják. A környezeti terhelés az életciklus ( termelés/kitermelés, gyártás ) más-más pontján csíphető el. Minél tovább használunk tehát egy terméket, legyen szó arctisztításról vagy rafinált konyhai műveletekről annál később kell egy új gyártásáért felelősséget vállalnunk.

A jó hír, hogy tudunk mutatni alternatívát!
Saját márkás termékekkel rukkoltunk elő. És ezt most nem úgy értem, hogy az Ökologistic Alapítvány, vagy a Hanga Trade Kft termékei, hanem, hogy a Hangáké, vagyis a közösségünké. A logónkkal, színeinkkel, nőiességünkkel és szemléletünkkel.

WP_20171107_09_41_31_ProKozmetikai korongok. Egyik fele pink, lágy és puha, mint egy simogatás. Másik fele zöld, frissítő élénkítő enyhe radírozó hatással. Mindkét anyag ökotextil minősítéssel rendelkezik, akár a kis vászonzsák, amiben 10 darab lapul belőlük.

 

 

 

 

hanga ujrahasznositottA konyhai törlőkendő szintén ökotextil és számtalan felhasználási lehetőséggel rendelkezik. Ihlető múzsánk Marinka Bogi volt, akitől bátran kérdezhettek a felhasználási ötletekkel kapcsolatban.
Használjátok hát jó szívvel a kínálat újabb textiltermékeit. Ha másért nem is, azért mert a MIÉNK!

 

Vészity Katalin