« Vissza

A puhaság ára – öblítők helyett

Sok-sok évvel ezelőtt egy öblítő cég arcaként ismert medve csúnyán elbánt az ártatlan sünivel, akiért a tv reklámot nézve megszakadt  a szivem. Nem kétséges, hogy nálam a cég marketingese az ellenkező hatást érte el ezzel  a kis közjátékkal,  minek utána  egyszemélyes hadseregként bojkottáltam az ominózus teméket. Többek között ezért sincs televíziónk mára. A reklámok agymosása miatt, ami a műsorok nagy részét is átszövi. Amikor baktériumokat tömegmészárol egy sterilizáló az még ok, de hogy ártalmatlan süniket aláz egy plüssmaci az már kiveri a biztosítékot. Mert nem kérdés kivel osztanám meg inkább a kertem ( hát még a ruhásszekrényem ) egy medvével, vagy egy sünnel.  Öko-logikus szemmel nézve sem, de itt most eltekintenék a süni  biológiai növényvédő szerepének ismertetésétől.

Maradjunk az öblítőknél. Vagyis az érzésnél, amit megvásárolunk általuk. Hangulatunkhoz igazodó illat, puha selymes tapintás, antisztatikussá vált műszál, ami nem tapad bőrünhöz kellemetlenül. Kétségkívül betartott ígéretek ezek a gyártók részéről. Lássuk milyen összetevők révén sikerül mindezt elérniük.
Próbáltátok már nagyítóval kibogarászni az összetevők címszó alatt felsorolt megannyi ismeretlen szót?
Nem?
Sebaj!

Párat bemutatok, mert történetesen nálam volt a nagyítóm a minap, amikor betértem egy üzletbe. Régi ellenségemmel kezdtem a mustrát, de majdnem mindnél hasonló összetevőket véltem felfedezni. Olyanokat, mint: Butylphenyl Methylpropional, Hexyl cinnamal, Alpha-isomethyl ionone, Benzyl alcohol. Ezeknek közös tulajdonsága, hogy központi idegrendszeri zavart okozhatnak. (Mondjuk a reklámok is.) A probléma viszont az, hogy nem csak a használóknál. Ezek az anyagok a mosógépünkből  a szennyvíztisztító telepekre kerülnek, ahol több lépcsős mechanikai, biológiai és kémiai tisztítás után sem tűnnek el maradéktalanul és kis koncentrációban ugyan, de az elővizekbe kerülnek. A kis koncentrációról jut eszembe. Vannak olyan felületaktív anyagok, melyeket bizonyos koncentráció alatt nem kell megemlíteni a csomagoláson. Ilyenek a diethyl ester, dimethyl ammonium chloride, stearalconium choliride. Ezek konkrétan mérgek, amik nagyon jól antisztatizálnak, de rendkívül lassan ( évtizedek alatt ) bomlanak le. A koncentráció ugyan kicsi egy egységnyi termékben, de az eladási statisztikákból könnyen ki lehet következtetni, hogy valójában az élővizekbe kerülő mennyiség már nem is olyan kevés.

Csak Magyarországon évente 40 millió liter öblítő fogy el az üzletek polcairól. ( Nielsen 2016-os felmérése szerint ) Megint a számok. Engem a számok vágnak igazán földhöz.
40 millió liter! OK, hogy legalább 47,5 év kell, hogy megtöltsük a Balatont, de mióta is használunk öblítőt? És meddig fogunk még?

Ha már Balaton, akkor élővilág. Egy kis hidrobiológia. A víz kiváló oldó és szállító közeg. A mesterségesen bekerülő anyagok bekapcsolódnak a természetes folyamatokba, megzavarva azt. Az oxigén, ami oldott állapotban van jelen ebben a közegben, rendkívül reakcióképes, így  a szintetikus anyagok lassú bomlása által felszabaduló elemekhez kötődik. Ahogy fogy az oldott oxigén, úgy pusztulnak el azok az élőlények, melyek ezt lélegzik/lélegeznék be. És ezek a lebomlóak. Amik nem bomlanak le azok felhalmozódnak, tehát a koncentráció egyre nő. Nem csak a vízben, de a vízi élőlények testében is, azokéban is, akik majd a gyerekeink tányérjára kerülnek. Vannak olyan összetevők is, például a nonil fenol, a mosószerekben és öblítőkben egyaránt amik hormonként viselkednek és képesek a halak hormonháztartását felborítani. Így a szaporodó képességükön esik csorba és a faj kihalásra van ítélve. A fajkihalás a táplálékláncból való kiesés következtében dominóeffektust is előidézhet, további fajokat érintve.

A megnövekedett szervetlen anyag tartalom más problémákat is okoz abban a rendszerben, ami  eredetileg foszfort és nitrogént olyan mennyiségben tartalmaz, ami a fotoszintetizáló algák, hínárok és egyéb mocsári növényzet növekedését limitálja, szinten tartja. Ez a gát borul a háztartásunkból érkező vegyszerek által és őrült növekedési ütemet idézhet elő.

NA tessék, az előbb az volt a bajom, hogy kihalnak fajok, most meg az, hogy mások elszaporodnak. Mondhatnátok, hogy nekem semmi sem jó, de sajnos mindkét út ugyanoda vezet.

De nézzük mit is okoz az a jelenség, amit szép idegen szóval eutrofizációnak nevezünk. A felszínt drasztikusan elárasztó növényzet a fény bejutását gátolja és megzavarja a gázcsere folyamatokat. Oxigén nem jut be, anyagcsere gázok nem jutnak ki. Újabb halpusztulások és toxikus anyagok felszabadulása a víztérben. Igaz, ez a jelenség az állóvizekre jellemző, de gondoljunk csak bele, hová folynak folyóink. A mellékelt kép egy tengerparti szakaszt ábrázol. Tehát illatos, puha ruhákban járhatunk megannyi mikroszkopikus,  puhatestű és pikkelyes Földlakó kárára. Na meg a sajátunkra is.
Nagy betűkkel talán mindnek ott van a hátulján, hogy környezetbarát, majd jelentős betűméret váltással így folytatódik: a csomagolás újrahasznosítható. Ami azon belül van, arra már nem igazak a környezetbarátságra vonatkozó irányelvek. Következő felirat arra figyelmeztet, hogy gyermekek elől elzárva tartandó. Ennek ellenére a ruhájukra küldi a mosógép egy részét, a többit pedig abba a víz-körforgásba, mely előbb-utóbb visszajut hozzájuk.

Mert elcsépelt bár, de annál igazabb itt is, hogy minden körbeér!

Mit tehetünk tehát, ha a televegyszerezett portékát száműznénk, de az illatokat nem? Mint ahogy sok probléma esetén itt is az ecet a megoldás kulcsa. Egy liter vízhez 2 dl 20%-os ecetet adagolva elkészíthetjük saját öblítőnket, aminek olyan mellékhatását is élvezhetjük, hogy vízlágyító hatásával a mosógépünket is megóvhatjuk a vízkőlerakódástól. Mert ecettel a mosógép is tovább él!
Az illatfelhő, ami teregetéskor bejárja a lakást pedig előidézhető mosóparfümmel, amiből újak érkeztek vásárlóközösségünk kínálatába. Méghozzá 100 % magyar fejlesztés eredményeként és természetes összetevőkből. Próbáljátok ki őket, vagy a már régóta kínálatban lévő Ahimsa illatait.

Vészity Katalin írása