« Vissza

Tervezz tudatos karácsonyt! – még nem késő

A Felelős Gasztrohős oldalán minap megjelent Terülj-terülj kukácska cikkéből rengeteg ötletet meríthetünk, hogyan kerüljük el az ünnepek alatti pazarlást.

1) Kezdd el megenni azt, amit a hűtőben és a fagyasztóban találsz! Így több helyed lesz az ünnepek alatt és után is – és ki tudja, hátha találsz ott valamit, ami akár az ünnepi asztalon is kiköthet!

2) Tervezd meg, hogy mit fogsz enni! Nézz körül a spájzban és a szekrényekben, keress ahhoz receptet, amid már van, és csak azt vedd meg a boltban, amire ezekhez szükség van!

gasztrohos_receptkönyv3) Kezdj összegyűjteni recepteket a maradék ételek elkészítésére, hogy tudd, melyik ünnepi maradékot kell majd lefagyasztanod, és melyiket tudod felhasználni pár napon belül. (Ha pedig találtál, küldd beőket nekünk, hogy megoszthassuk másokkal is aFenntartható Fogások között!)

4) Írd össze, hogy tavaly mik voltak a kedvenc fogások, és minek nem volt olyan nagy sikere. Lehet, hogy az utolsó pillanatban, csak a biztonság kedvéért vásárolt termékekre idén nem lesz szükség.

5) Ne vegyél semmit csak azért, mert hagyomány, hogy az ott van az asztalon. Ha mégsem tudod megállni, keress egy receptet, amelyben másnap felhasználhatod, ha mégsem fogyna el.

6) Kérdezd körbe a családot! Az emberek étkezési szokásai változnak, akár saját elhatározás, akár egészségügyi problémák miatt. Lehet, hogy a legnagyobb édességkedvelő már csak mézet használ édesítésre, vagy néhányan vegetáriánusok lettek azok közül, akik korábban sok húst ettek. Mindenki boldogabb, ha azt adhatja és kaphatja, amit szeretne, és az ételek közül is kevesebb marad meg.

7) Légy kreatív és törd meg a tradíciót! Próbálj ki néhány egészségesebb és környezetbarátabb receptet, hogy ellensúlyozd a sütemények és a családi ebédek súlyát!

8) Bízz magadban és ne félj attól, hogy nem lesz mit adnod a vendégeknek! Tudd, mi van a spájzban, a fagyasztóban és a hűtőben, amiből gyorsan összedobhatsz valamit, ha úgy alakul.

karacsony3_receptoldal.hu9) A legegyszerűbb trükk természetesen a kommunikáció. Bár nehéz lehet a nagymamáknak elmagyarázni, hogy a flódni, a madártej és a zserbó mellé nem kell még linzert is készíteniük, tapasztalataim szerint némi kitartással azért lehet hatni rájuk. A “linzert inkább csinálj a szülinapomra” mondat meg szokta tenni a hatását. A tágabb családdal is érdemes egyeztetni, és esetleg felosztani a megsütendőket – hiszen úgyis mindenki csomagol mindenkinek a látogatás végén, és valljuk be, a harmadik nap után már nem igazán kívánjuk még azt az utolsó szelet túrótortát, ami “fogyjon már el, hogy el tudjam mosni a tányért”.

A jelszó itt tehát a megosztás és a csere: nem kell minden háztartásban két-három fajtát sütni, ha tudjuk, hogy kapunk egy-egy adag finomságot a szülőktől, testvérektől.

10) Írj bevásárló listát és csak azt vedd meg, ami szerepel rajta!

11) Vegyél magyar árut! Bár ez az élelmiszer-hulladék problémáján nem feltétlenül segít, környezeti és gazdasági szempontból mégis fontos: ezáltal támogatod a magyar termelőket, a hazai gazdaságot, ráadásul az élelmiszer-kilométereket is csökkentheted! Karácsonykor sok asztalra kerül hal, ezeknek nagy része pedig sajnos importált – ki tudja, honnan. Pedig itthon is számos megbízható forrásból szerezhető be finom, jó minőségű hal, amellyel ráadásul az óceánok élővilágát is védheted. Mielőtt elvetnéd a hazai fajokat, nézd meg atúlhalászatról szóló rövidfilmet!

Az ünnepek alatt:

12) Ügyelj a megfelelő tárolásra! Az élelmiszerek tovább frissek maradnak, ha a megfelelő módon tárolod őket.

13) Kezdj el komposztálni! Nem elég, hogy a korábban értéktelennek vélt konyhai hulladékból virágföldet “készíthetsz”, a komposztálással csökken a szemeted mennyisége is. A gyerekek pedig ámulattal követik nyomon, hogy mi történik a komposzton belül.

Karácsony után:

14) Írd össze a tapasztalataidat a jövő évre!FG_Karacsony_2013_kicsi

15) Adományozd el a nem romlandó ételt, ha tudod, hogy már nem fogod megenni! AzÉlelmiszerbank például mindig szívesen fogad adományokat.

16) Kövesd a FIFO (first-in-first-out) szabályt: azt edd meg először, amit korábban vettél; vagy ami gyorsabban megromlik.

17) Ne dobj ki zöldséget és gyümölcsöt csak azért, mert picit megpuhult! Használd fel turmixban, süteményben, vagy levesben!

forrás és képek: http://gasztrohos.hu/