« Vissza

Tavaszi nagytakarítás ÖKO módon 2- Függöny és kárpit és a mosás úgy általában

Előző bejegyzésünkben az ÖKO ablakpucolásról volt szó, most hozzuk rendbe a függönyöket:) Nem kell nagy dolgokra gondolni megint, csak egy kis mosás, lógatás, felfrissítés, ilyesmi (a nagymosás témát elvetettem, azt hiszem, kiment a divatból szerencsére). Ha a leírtakon kívül vannak bevált tippjeid, örülnénk, ha megosztanád!

Keress a mosásban mindig öko megoldást. A foszfát-tartalmú mosószerek súlyosan károsítják a vízi élőlényeket és neked/gyermekednek sem tesznek jót. Az illatok a mosószerben, öblítőkben a legerősebb allergének. De semmi pánik, mutatom a megoldást, hogyan moshatunk olcsón, hatékonyan, öko módon, illatosan, egyszerűen. Nincsenek kompromisszumok.

Mosási tippeket mutatok most, természetesen a függönyökre is érvényes ez:)

MOSÁS
mosás11. Mosószóda
Oldj fel egy pohárban mosószódát és meleg vizet, s a folyékony, feloldott részét öntsd mosópor helyett a gépbe. Nincs semmi extra teendőd ezen kívül.
Természetesen alapszer a Hangáknál🙂

 

mosás102. Főzhetsz magad mosószert
Sokan leírták már, hogyan készítheted, most a Hangák által kipróbált, bevált receptet mutatjuk a zoldeletmod.hu oldalról.

Összetevők:
20 dkg szappanreszelék (így jársz legjobban, nem kell reszelgetni)
15 dkg szódabikarbóna
20 dkg mosószóda
4+4 liter víz
A vízen kívül minden hozzávalót megtalálsz a Hangák kínálatában!
3. Mosódió
Sokan használnak mosódiót, egy  marékkal kell egy kis zsákba tenni, mehet is a mosógépbe. Magas szaponintartalma gondoskodik a megfelelő tisztításról, habzásról. Vigyázat, “kényelmes” háziasszonyoknak nem ajánlott, mert ha nincs azonnal kiteregetve, megbüdösödik.
Egy időben szárnyalt a hír, hogy vadgesztenyével is lehet mosni. Egy Hangánk részt vett egy öko mosószer tesztelésben, ahol az az eredmény született, hogy a vadgesztenye nem elég hatkony (kb a sima vízzel mosással egyenlő). Persze, ha kipróbálnád, hajrá, nincs vesztenivalód.
Ha a Hangáknál keresel mosódiót, a próbacsomagtól a 25 kilós kiszerelésig mindent megtalálsz:)
Sokan szeretik a folyékony mosódiót, ami sokkal jobban emlékeztet a hagyományos megoldásokra. Ráadásul levendula illattal még egy problémát kiküszöböl!

mosás84. Öko mosógél
Ezt akkor javaslom, ha nincs kedved magad kutyulgatni, gyors, kényelmes megoldás.
A Hangák kínálatában a CleanEco mosógél kedvelitek legjobban (a legjobban keresett/vásárolt termék ez az összes kínálatból, ez mutatja, hogy tényleg szuper az ár-érték aránya is). Ezen kívül találtok még  Sens Eco brillant fehérítő mosógélt és Ahimsa környezetbarát mosógélt.

FEHÉRÍTÉS
Ezt sem kell túlbonyolítani. Ha eddig nem öko módon fehérítettél, akkor is bekented valamivel, vagy öntöttél plusz adalékot a gépbe, most sincs ez másképp.

mosás21. Aktív oxigénes fehérítő (borzasztó nevén: nátriumperkarbonát)
Adj a mosószered mellé ebből egy kanállal és moss vele minimum 60 fokon. Ha alacsonyabb hőfokon mosol, akkor egyszerűen nem hat… de van erre is egy trükk, ha egy kis citromsavat is adsz hozzá, akkor 40 fokon is moshatsz vele.mosás3

2. Marhaepe szappan (szintén nem egy szimpi név, de nagyon hatékony)
Dörzsöld be a szappannal a foltot, hagyd állni és mehet a mosásba. Vigyázz, fehérít!

mosás43. Napocska
Tedd ki a foltosan maradt ruhákat a napra száradni, úgy terítsd, hogy a foltot telibe érje a nap. Jó esélyed van rá, hogy minden beavatkozás nélkül is eltűnik ezzel a módszerrel (kakis babacuccokra ez különösen érvényes….. függönyöket ritkán ér ilyen baleset:)

ÖBLÍTÉS és ILLATOK

mosás51. Ecet
Ecettel öblíteni a legkézenfekvőbb megoldás. Nem, nem teszi tönkre a mosógépet és nem, nem lesz ecetszagú tőle a ruha. Nincs több kifogás:)
Végy 20%-os biológiai erjesztésű ecetet és öntsd az öblítő tartályába, kicsit felvizezheted.

Öblítésre azért is van szükség, mert a mosószer lúgosságát egy savassal ellensúlyozni kell.

Ha így öblítesz, a ruhák a mosógépből kivéve semleges illatúak lesznek, ami egy újszülött esetében kimondottan előnyös. Ám ha mégis illatra vágysz…. felejtsd el az illóolajat (hiába cseppented az ecetbe, hamar elillan). Mondok jobbat.

mosás62. Mosóparfüm
Cseppents az ecet mellé belőle és a ruhák pompásan fognak illatozni. Egy mosáshoz 10-14 cseppet javasolnak. Ha nincs kedved mindig csepegtetni, keverd be előre. Egy Ahimsa mosóparfümhöz kikísérletezett receptet mutatok:mosás7

Másfél literes flakonba önts 1 liter 20%-os ecetet, fél liter vizet és 10 evőkanál mosóparfümöt. Használat előtt rázd össze.

mosás93. ÖKO öblítő
Ha ennek ellenére nem tudsz az ecettel megbarátkozni, akkor is van megoldás, új a Cleaneco kínálatában a BIO öblítő.

TIPP: tudtad, hogy a függönyöket vizesen kell visszaakasztani és maguktól kiegyenesednek? Minek vasalj, ha nem muszáj?

 

KÁRPITTISZTÍTÁS

Itt is a szokásos anyagokkal dolgozunk: szódabikarbóna bedörzsöléssel, fehérek esetében marhaepe szappan. Figyelj oda, mindig végezz próbát egy nem látható helyen, nehogy kiszívja a színt a tisztítószer (ez nyilván minden anyagnál érvényes).

Ahhoz, hogy öko módon moss, nem kell sok dolgot beszerezned (mosószer, öblítő, kárpittisztító, folteltávolító, eddig ezek voltak otthon, ugye?). Sorolom:
– mosószóda
– szódabikarbóna
– ecet
– aktív oxigénes fehérítő
(- mosóparfüm)

És ezekkel a konyhát és fürdőt is lerendezed. Legközelebb.