« Vissza

Tavaszi nagytakarítás ÖKO módon – 1. rész: ABLAKPUCOLÁS

Ki szeret egyedül takarítani? 
Hát mi nem. Szóval várunk Benneteket, csináljuk együtt!
Méghozzá öko és anyabarát módon.

Cél: húsvétra csillivilli a ház úgy, hogy nem purcanunk ki tőle, sőt… SŐT!

Arra gondoltunk, hogy egy kicsit menjünk elébe ennek a nagy tavaszi hajcihőnek. Muszáj egy hétvége alatt kipucolunk egy egész télen át “elhanyagolt” otthont? Lehet, sokan nem is csináljuk már, csak amolyan elvárás szinten még él… (és nyomaszt) vagy éppen csinálnánk, de mikor-hogyan, hová tegyük addig a gyerekeket?! Na.

Mi lenne, ha minden héten megtennénk egy nagyobb lépést (na jó igazából mindegy mekkorát, hogy a szlogenünkél maradhassunk) így húsvétra – ami azért még messze van! – készen is lennénk anélkül, hogy idő előtt feladjuk.

Csapjunk bele, a minden héten egyet takarítok kihívásba, amit azokkal a fránya ablakokkal fogunk kezdeni. Ha közösen vágnál bele, ITT a csoport.

Többféle lehetőséget igyekeztünk összegyűjteni, hogy lehetőleg mindenki találjon benne szívéhez, lehetőségeihez, pénztárcájához megfelelő ÖKO megoldást. Keverünk házi szert olcsón, hatékonyan és adunk tippeket kész termékekre azoknak, akik úgy szeretik jobban.

Éh ha olyan típus vagy, aki azért nem kezdi el, mert úgysem ér a végére (üdv!), akkor gyere a facebook csoportba, ahol minden héten lesz egy téma, hozzá kapcsolódó öko-tippekkel.


ABLAKPUCOLÁS
(szorgalmi feladat: tükrök)

Mindenekelőtt néhány igazán egyszerű tipp, de hátha valakinek segítség. Tehát első körben NEM kell semmilyen tisztítószer!!! Se házi, se gyári. Töröld le az ablakot, keretet, mindent egy sima vizes szivaccsal (ez a kinti részekre kiemelten érvényes). Amit koszt így le tudsz szedni, azt szedd le!
Ennek több értelme is van. Egyik, hogy nem pazarlod a tisztítószert (kb 3/4 mennyiséget spórolsz, ez nem kevés). Másik, hogy kicsit feláztatod a koszt, így könnyebben lejön durva vegyszerek nélkül is. És a nagy poros téli koszokat amúgy is lehozza a sima melegvíz is.

Ha ezzel készen vagy, válassz az alábbiak közül:

HÁZI KUTYULÓS MEGOLDÁSOK:

 1. Kukoricakeményítős

  – 1/4 pohár keményítő
  – 1 liter víz

  Ablak és ajtóüvegek: A kukoricakeményítő a legrégibb és legolcsóbb szerek egyike. Fél pohár keményítőt keverjünk el két liter meleg vízzel. Ez az oldat nemcsak a zsírt távolítja el gyorsan az üvegről, hanem fényt is kölcsönöz neki.” (forrás a Lukrécia kencéiről, és kipróbált!)

  Kukoricakeményítőt bármelyik nagyobb áruházban vagy bioboltban kapsz.

 2. Még egy keményítős, de ebben alkohol is van:

  -50 ml ecet
  -100 ml vodka
  – 1 ek keményítő
  – 350 ml desztillált víz
  – 10 csepp illóolaj

Alaposan össze kell keverni, majd minden használat előtt felrázni. Vigyázat, a keményítő megromlik, annyit keverj be, amennyit elhasználsz! (forrás)

Hanga tipp: tudtad, hogy az ecetek közt hatalmas különbségek vannak? Válassz mindig biolgiai érlelésű ecetet, ami egyébként ugyanannyiba kerül, mint a vegyi úton előállított.Csak a címkét kell egyszer elolvasni.

3. Ecetes víz (esetleg alkohol keverhető hozzá pluszban)

Ehhez nem sok hozzátenni való van, sokan erre esküsznek. A higítás tetszőleges, a nagyon koszos ablakot lehet csak ecettel is tisztíani.

FLAKONOS ÖKO MEGOLDÁSOK – A 16367_hangak-m -tól természetesen

 1. Zöldlomb alkoholos üvegtisztító – TOP kedvenc termékablak1

 2. Cleaneco üvegtisztító és általános tisztítószer (fújós és utántöltő)ablak2

 3. Ecoclean ablaktiszíótítószer Lime és Aloe illetban (0,5 l, 1l, 5l)ablak3

A házilag keverhető ablaktisztítókhoz a Hangáktól rendelhetsz természetes illóolajat (ez nem valami illatú utánzat, hanem tényleg illóolaj).

ablak4Ha van saját jól bevált recepted, praktikád, amit szívesen megosztasz velünk, örülünk, ha beküldöd!

… és még egy gondolat: ha készen vagy összegyűrt újságpapírral töröld át, hogy tényleg szép, csíkmentes legyen – leírom, mert ismerek olyat, aki azt hitte ez egy vicc… hát nem az:)

Kellemes, hatékony, gyors és zöld takarítást kívánunk:

a Hangák csapata!

16367_hangak-m

Az első kép 1948-ból származik, a forrása ITT.