« Vissza

Szemeteszsák 500-ért? Zöldül a Sziget, de…

A nagy környezettudatosság-játékban viszonylag könnyű belefutni abba, hogy egy zöld levelű fa és a szívecske-motívum látványosabb, mint a valódi tartalom. Bennünk ez az érzés kerekedett felül a Sziget zöldülést ösztönző kampányába csöppenve.

A Festipay kártya kiváltásakor /a Szigeten nem lehet készpénzzel fizetni, tehát ha úgy döntünk, a nap folyamán ennénk-innánk bármit, ez nem választható megoldás/ nagyot dobban a szívünk, amikor átvesszük a szemeteszsákot leírással. A neve Green Festival Bag, hiszen we love nature! A kampány lényege magyarul és angolul is megtalálható az egységcsomagban, ezért kicsit sajnáljuk, hogy magára a zsákra és a szlogenre nem sikerült megfelelő magyar kifejezést találni. De nem kötekedni vagyunk itt, úgyhogy letelepszünk a fűbe, hogy mi is részesei legyünk a Sziget zöldbeborításának.

„Legyen tiszta a kedvenc fesztiválod! Ehhez te is kellesz!” – ezek a hívószavai a programnak, és mi nagyon szeretjük az ilyesmit, sokgyerekes család vagyunk, abszolút célközönség, a könnyen megszólítható típusból.

Az első hideg víz a nyakba a szembesülés azzal, hogy a Festipay kártyán levontak tőlünk 500 Ft-ot. Bevillan a mondás Krisztus koporsójáról, és persze a környezettudatosságnak nem csupán színe, de ára is van, ezzel együtt közel negyven évvel – ebből tízéves gyerekneveléssel – a hátam mögött határozottan az a véleményem, hogy kötelezően, választási lehetőség nélkül még zöldülni sem az igazi.

Reménykedve olvasunk tovább, hogy megtudjuk, ez az összeg egyfajta motiváló kaució, ha a szeméttel teli zsákot leadjuk a Green Festival pontok egyikén, visszakapjuk a pénzt egy pólóvásárlási bónnal, valamint oklevéllel arról, hogy környezettudatos fesztiválozók vagyunk. Arcunk visszanyeri eredeti lágyságát és már majdnem megvesszük az egész akciót zsákostul, büszkén veregetjük egymás és magunk vállát, ez a mi Szigetünk!

Aztán gondolkodni kezdünk, nem szándékosan kritikusan, hanem ahogy kérték, környezettudatosan. Napijegyet váltottunk, az esti koncertre érkeztünk. Ha kibontjuk a zsákot, abba 2 sörösdobozt és 2 vizes palackot tudunk beledobni, mert ezen az estén nem vagyunk annyira elszántak, hogy a nem is olcsón megvásárolt szórakozásunk idejében megtöltsük más szemetével a zsákot. Itt elakadunk. Az akcióban boldog boldogtalan részt vesz, ha akarja, ha nem, tehát aki napijeggyel érkezik, az nagy valószínűséggel többet szemetel azzal, ha kibontja a nylontasakba csomagolt zsákot és papírt /ami összehajtott egyoldalas, tehát pont dupla annyi papírral készült, mint amennyiből megoldható lett volna/ és beleteszi a szemetét. Mi sem bontjuk ki. A lelkesedésünk tovaszállt. Sehol nem látunk egyetlen látogatót sem, aki retikül helyett a zsákot vinné a kezében, és a Sziget Fesztiválköztársaság útlevelében nem találunk Green Festival pontot sem, pedig a térkép alapos, minden feltöltőpont, pénzváltó rajta van.

Később mégis rálelünk egy leadó helyre, a lányok a standon unatkozva nézik a buliforgatagot. Kedvesen meghallgatják kételyeimet és felvetéseimet a megmozdulással kapcsolatban, néha közbevágnak, hogy ne izguljak, már akkor is visszakapom a pénzt és jár nekem az oklevél , illetve ötszáz forint kedvezmény az alsó hangon ötezer forintos pólóhoz, ha bármit beleteszek a zsákba. Már majdnem belekezdek mondókámba, hogy ez mennyire rosszul hangzik egy környezettudatosságra nevelő kampányban, de szerencsére közbevág, hogy ő erről az egészről semmit nem tud, ha akarom, adjam le a zsákot, azt átveszi, de még továbbítani sincs hova az észrevételeimet. „Különben is kb. tíz perce mondta ezt el valaki utoljára…”-teszi hozzá a másik lány, elvéve tőlem az illúziót, hogy én fedeztem fel a kampány buktatóit és építő javaslataim lehetnek a jövőre nézve /pl. napijegyesek ne kapják./

Eltesszük a zsákot és már nem ámulunk el annyira az 1200 forintos gofrin sem.

A Szigetről távozás közben még egy leadóhelyet látunk, egy szórakozás magas szintjére hágott srác négy zsákkal a kezében – mindegyikben egy-egy sörös doboz – próbálja rávenni az átvevőket, hogy tegyék rá az érte járó négyszer ötszáz forintot a kártyájára.

Kucsinka Gabriella