Rólunk

A Zöldre Érett Nők közösségét hét éve álmodtam meg és hoztuk létre abból a célból, hogy egymást támogató, segítő női közösségként együtt zöldüljünk a hétköznapokban. Sokan vagyunk, akik kisebb-nagyobb lépésekkel szeretnénk tenni a hétköznapokban a fenntartható fejlődésért, de a temérdek információ ellenére nehezen találjuk az utat. Olyan közösséget szerettünk volna, ahol nincsenek elvárások, és ahol sok kicsit sokra megy alapon minden apró lépés, amit megteszünk, hozzájárul a nagy egészhez, amiről elmondhatjuk, ilyen az, amikor mi csajok összefogunk. Ma már nyolcvanan vagyunk, közösségi vásárlás a tevékenységünk alapja, de flashmobot is szerveztünk már, és mindenkivel szívesen kapcsolódunk, ha egy jó ügyért meg lehet mozdulni. Emellett örömmel gyűlünk össze pusztán az együttlét kedvéért, sütizni, kávézni. Tevékenységünkkel mindenki jól jár, a hozzánk csatlakozó hanga kedvezmény formájában élvezi munkája gyümölcsét, az ő vásárlóközössége könnyen, megbízható forrásból jut magyar zöld termékekhez, és az általuk támogatott alapítványok, egyesületek számára pedig minden egyes vásárlás adományalapot képez. Bár nonprofit módon működünk, számokban nem kifejezhető, mit nyerünk: a közös ügy sikere, izgalmas megmozdulásaink élménye, és a női közösség adta öröm hatalmas plusz a hétköznapokban. A legnagyobb nyertes mindenek felett pedig én vagyok: hálás vagyok, hogy ilyen fantasztikus nőkkel tevékenykedhetem nap mint nap!

ökologisztik Vészity Kata

Vészity Katalin

 

Találkozásom a Hangákkal sorsszerű volt. Az Ökologistic Környezetvédelmi Alapítvány életre hívásával az volt a célom, hogy a zöldülés lehetőségét az egyén oldaláról közelítsem meg. Olyan alternatív utakat mutatva az embereknek, amivel jelenlegi szokásaikat egyenként cserélhetik fel olyanra, ami kevésbé környezetterhelő. Több lépésben, gyakorlatiasan közeledve a környezettudatos élet felé.  Cikázó gondolataim, ötleteim lassan programokká építettem és éreztem, hogy egy láncszem        hiányzik. Vezetés közben hallottam a rádióban egy beszélgetést, és a “Tégy egy lépést, mindegy mekkorát!” szlogenre kaptam fel a fejemet. Akkor még nem tudtam, hogy mi van emögött, de ezt a mondatot szinte a magaménak éreztem. Ebben a mondatban benne volt minden, amin dolgoztam. Végighallgattam a beszélgetést, és alig vártam, hogy hazaérjek és az interneten rákeressek a Hangákra. Pár e-mail váltás, néhány telefon után első közös akciónkra is sor került. Sok erőt és inspirációt adott nekem a hangaság, amiért nagyon hálás vagyok. 

Mára tevékenységeink összeforrtak. Civil szervezeti háttérként nyújtok bázist a közösségnek,

Fekete Zsuzsa - Zuzu

Fekete Zsuzsa – Zuzu

Magam is hangaként csatlakoztam a közösséghez. Elsődleges célom az volt, hogy a lányom iskolájában és közvetlen környezetemben hozzak létre egy hangakört, amely közösséget így, a környezettudatosság által is építem, ápolom. Mindig is fontos volt számomra, hogy abban a közegben, melyben a minden napjaimat élem, nevelem gyermekeimet, dolgozom, a szereplők milyen kapcsolatban állnak egymással, velem.

 

 

Galli Kriszta

Galli Kriszta

 

Majdnem elárvult egy hangakör, amikor kicsit megilletődve leültem Gabival, hogy megtudjam, mi is a feladata egy hangának. Meglepően egyszerűnek tűnt: kéthetente egy kör-emailben felmérni, ki mit szeretne vásárolni a sok remek Föld-őrző termék közül, ezeket megrendelni, majd kiszállítani a vásárlóknak – tehát valóban nem bonyolult, így azonnal bevállaltam. Aztán, amikor elkezdtem, nekem egészen mást kezdett jelenteni.

“Csak akkor szólj, ha szebb, mint a csend” – hallottam még kamaszkoromban a városi legendát egy lányról, akinek ez volt az üzenetrögzítő-üdvözlete, s a mai napig nem feledtem. Ezzel párhuzamosan, valami önkéntelen ars poetica fogalmazódott meg bennem: “csak akkor szólíts meg embereket, ha fel tudod őket emelni”. Ha a kétheti rendelésekkor megszólítom a hangakör tagjait, ez az egyetlen célom. Közösséget építeni néhány percnyi szeretettel. Hogy mellesleg még Föld-barát termékeket is használhatunk a háztartásunkban, az egyszerűen óriási! 🙂
 
Szerdahelyiné L. Nóri

Szerdahelyiné L. Nóri

 

Nóri vagyok, 3 kisgyermek anyukája. Valamikor régen – amikor a legnagyobb gyermekem született – kezdett el egyre jobban érdekelni, hogyan is lehetne minél zöldebben vezetni a háztartást. Mosható pelenkáztam, és mivel a fiamnak ekcémája volt, igyekeztem kerülni a vegyi anyagokat, csak természetes tisztítószereket használni, megtapasztalni, mi a nekünk megfelelő mosó- vagy tisztítószer. Aztán úgy két éve egy másik hangán keresztül ismertem meg a közösséget, és úgy gondoltam, hogy szívesen lennék a tagja én is. Ráckevén és környékén egy anyatárssal, Mónival közösen szervezzük a hangakört.

 
 
mbogi

Marinka Boglárka

Egyszerűen annyi történt, hogy kipróbáltam a termékeket és nagyon hamar meggyőződtem róla, hogy nagyságrendekkel jobban járok, mint a bolti vegyszerekkel. A tisztább lakás csak mellékterméke annak, hogy elindultam ezen az úton. Legmeggyőzőbb számomra, hogy az eleddig ekcémás gyerekem teljesen tünetmentes lett, mióta a Hangáknál szerzem be a tisztítószereket és kozmetikumokat. Elég érv ez amellett, hogy hanga legyek magam is. Aztán adódott a lehetőség, s ennél sokkal több lett nekem a Hangák. Itt végre megtapasztaltam egy tiszta, nem egymás ellen, irigyekként, hanem egymásért, egy közös célért bármire képes női csapatot, azt, hogy ha összefogunk minden elérhető. Hát így lettem én hanga.

Ivanov-Kiss Melinda

Ivanov-Kiss Melinda

A Hangák indulása óta lelkes tagja vagyok a csapatnak. Fóton segítem a zölden élő családokat és a zöldülni válókat, hogy ez minél egyszerűbben menjen. A három gyerek mellett ez szinte a hobbim lett, élvezem a Hangák közösségét is és a mi kis fóti közösségünket. Sok családot ismertem meg általa, akikkel azután más vonalakon is elindult a kapcsolatunk.

 

Légrádi Mónika

Légrádi Mónika

Évekkel ezelőtt olvastam egy cikket arról, hogy sokkal veszélyesebb az, ha a kemikália a bőrünkkel érintkezik, mint ha meginnánk. Ekkor határoztam el, hogy természetbarát termékekkel váltom ki a háztartásomban addig használt szereket. Kezdetben több helyről kellett beszereznem ezeket a termékeket, míg egy napon egy barátnőm felhívta a figyelmem a Hangákra. Azonnal beléptünk, azóta is lelkesen probálgatjuk a termékeket és terjesztjük a jó hírt környezetünkben.

 

Baló Gabriella

Baló Gabriella

Gödön segítek a környezetbarát élet kialakításában. Szerencsére a Hangáknál mindenki megtalálja a zöldüléshez szükséges termékeket, attól függetlenül, hogy épp hol tart az átállásban. Ahogy a férjem szokta mondani: “A világoszöld is zöld” 🙂

 

 

Pénzes Barbara

Pénzes Barbara

Mindig is szerettem volna valami Zöld dologhoz tartozni. Hangákkal először mint felhasználó találkoztam. Amikor elköltöztünk, s kiderült, hogy nincs Hanga a környéken, rögtön jelentkeztem. Akkor még csak önző okokból, hogy “Nehogy ne legyen Hangás cuccom!!!” Azóta folyamatosan tapasztalom, hogy többet is tehetek, s végre tartozom valami több mint zöldhöz…

 

 

Nyisztor Adrienn

Nyisztor Adrienn

Szeged körzetében hangáskodom Családunknak fontos az egészségtudatos életmód: nem eszünk húst és igyekszünk Földanyát tiszteletben tartani – már csak azért is, hogy két lánykánknak szebb jövőt remélhessünk. Hiszünk az összefogás erejében, és abban, hogy érdemes a termékeket (pl. élelmiszerek, tisztítószerek, kozmetikumok, gyógynövények) hiteles emberi kapcsolatokon keresztül beszerezni. A Hangákon túl egy online egészségmagazin főszerkesztője vagyok, továbbá életvezetési és munkaerő-piaci tanácsadó. Munka és magánélet – ez életünk két legfontosabb pillére, így mindegyikben segíthetek a foglalkozásommal. A munkaerő-piaci tevékenységemet a Nóra-hálózat segíti, melynek keretében nőknek, kismamáknak, kisgyerekes anyukáknak segítünk visszailleszkedni, vagy hely helyt állni a munka világában. Tény, hogy a nők, s főleg az édesanyák nincsenek könnyű helyzetben. De a tudatos életmód jegyében megtanulhatjuk, hogyan formáljuk a saját életünket.

pal-szarvas_reka

Pál-Szarvas Réka

Valamikor az első gyermekünk születésével kezdődött minden. Mosható pelenkát akartam használni, de rögtön szembejött velem az első probléma: a hőn szeretett mosószerem enzimei megeszik a pelenka bambuszrostjait. Kendőben akartam hordozni Andrist, de a kendőhöz nem szabad öblítőt használni. Nem hagyott nyugodni a gondolat, így elkezdtem ezek mentén kutakodni, és folyton az “öko háztartásokba” futottam bele. Aztán szép lassan megfertőződtem ezzel én is 🙂 Azt tudtam, hogy a boltban megvásárolható, külföldi drága szerek nem nekem valók, de nem nagyon volt alternatíva. Aztán sok netes kutakodás után mindig aHangák oldalán lyukadtam ki, itt találtam meg mindent, amivel tudtam azonosulni: környezetbarát, magyar, női, nonprofit és minden megvan egy helyen. Tudtam, hogy csak akkor jutok hozzá ezekhez a termékekhez, ha a magam kezébe veszem az irányítást. A plébániai anyukás közösség pedig nyitott volt a kezdeményezésre. Kicsit teátrálisan hangzik, de azóta zavarnak a vegyszerszagok, akár a fürdőben, akár az arckrémben, akár a babaápoló krémekben.

Tormay-Lesták Mária

Tormay-Lesták Mária

Amikor megszülettek a gyerekeim, mint minden anya, én is a legjobbat szerettem volna nekik adni. Többek között azt is fontosnak tartottam, hogy amennyire lehetséges, természetes anyagokkal érintkezzen a bőrük. A mai napig mosható pelenkát használunk és mosódióval mosunk. A Hangák a környezettudatos háztartáshoz elengedhetetlen kínálattal és információval szolgált az első perctől kezdve. Hogyne szerettem volna közéjük tartozni!

 

 

anikopetra

Fésűs-Tolmácsi Petra és H. Molnár Anikó

Anikó: Kettőnk közül Petra a határozottabb személyiség, én szeretem jól megfontolni és halogatni a döntéseimet. Nagyon hálás vagyok neki, sokszor szükségem van a „Most vagy soha!” felszólításra, különben lemaradnék az olyan nagyszerű lehetőségekről, mint például a Hangák. Petra: Úgy éreztem, nincs semmi vesztenivalónk. Évek óta szervezek közös rendeléseket a gyömrői baba-mama körben és az ismerős anyukák körében. A környezetbarát háztartást is ízlelgettük már egy ideje, így a Hangák a legideálisabb lehetőségnek látszott és hamar be is igazolódott a gyanúm, hogy itt a helyünk.

 

Székely-Sándor Katalin

Székely-Sándor Katalin

Katica vagyok, Budapesten élek, 3 gyermekem van. Budapesten, pontosabban a dél-pesti régióban alapítottunk egy hangakört. Alapot a már évek óta működő CseHo Klub adott, amely a Csepeli Hordozós Baba-mama klub, de a dél-pesti hangakört kiterjesztettük nem klubtagokra is. Jómagam középső gyermekem születése után kezdtem átállni először a natúrkozmetikumokra, majd a mosható pelenkák használatával párhuzamosan a környezetbarát tisztítószerekre is. Korábban is szerveztünk már közös rendeléseket mindenféle weboldalakról, így volt benne gyakorlatom, tapasztalatom, s mindannyian tudtuk, hogy csak jól járhatunk vele. Ezért csatlakoztunk nagy örömmel a Hangákhoz.