« Vissza

Nem kérek zacskót!

Miről is szól a környezetvédelem?
Hogy óvjuk meg a bolygót? A fákat, levegőt és az élővizeket?
Nem egészen!

Mindezek a természeti értékek,  -melyek életünkhöz elengedhetetlenek – köszönik jól vannak. Nincs szükségük a védelmünkre! Évmilliók bizonyították, hogy képesek regenerálódni, megújulni, vagy, ha a szükség úgy hozza átalakulni. A légkör összetétele, a víz halmazállapota és a felszínt takaró növényzet a megváltozott körülményekre, mint például egy meteorit becsapódása viszonylag gyorsan reagál és biokémiai reakciók sorozatát elindítva alkalmazkodik. Az eredmény az aktuális ökoszisztéma. Ami jelenleg rendelkezésre áll, a víz folyékony halmazállapota, a légkör 21 %- os oxigéntartalma valamint az átlaghőmérséklet lehetővé teszi azt, hogy a gyarló és mindent uraló emberi faj életfeltételei biztosítva legyenek. A környezetvédelem tehát az a tevékenység, mely ennek az állapotnak a fenntartásáért küzd. Tehát az emberiség védelméről szól!  Földtörténeti időben mérve

baro monika hulladekmandala hangak everness

Báró Mónika fotó

szempillantásnyi idő alatt alakítottuk ezeket a körülményeket olyanná, ami miatt saját létünk került veszélybe. Az anyagok mennyisége állandó, körforgásuknak természetes rendje van. Minden elem már akkor jelen volt, amikor még atomok sűrű felhője alkotta bolygónkat a Galaxis peremén. Kitermelésükkel átalakítjuk őket, így a föld mélyén lévő széntartalékokat, mint a kőolajat felszínre hozva a légkör széntartalmát növeljük, széndioxid formájában. Ezzel az átlag hőmérsékletet és a légkör összetételét formálva. Mérhetetlen mennyiségű műanyagot gyártunk, amivel az egyik oldalon az erőforrások ( jelenlegi általunk hasznosítható formájukban) fogynak, és a nyelők telítődnek. Igen, van egy másik oldal is. Nem csupán erőforrásokról kell beszélnünk, hanem olyan nyelőkről is, ahol hulladékunkat helyezzük el. Nyelők a talaj, a légkör és vizeink is.

 

Olyan mértékben zúdítjuk irányukba a szennyező kémiai anyagokat, mintha az semmilyen következménnyel nem járna ránk nézve, és tőlünk teljesen független rendszert alkotnának..

Pedig ez nincs így! Minden döntésünk következményekkel jár! Mielőtt meghozzuk gondoljuk végig! Szolgáljon motivációként Barack Obama gondolata:

Mi vagyunk az első generáció, akik a saját bőrükön érzik a klímaváltozást és az utolsó, aki tehet ellene.

Mi hangák döntöttünk! Háztartásaink zöldítését, a vegyszerek kiiktatásával, a keletkező hulladék felelős kezelésével, példamutató magatartással igyekszünk lépéseket tenni egy élhető Világ megteremtése/megtartása felé. És most tovább megyünk ezen az úton! Ebben az évben a hulladékmentesség irányelvét tűztük zászlónkra és a szelektív gyűjtésen túllépve a megelőzés felé vesszük az irányt.


Szeptembertől új termékekkel bővül Hanga vásárlóközösségünk kínálata, ami ehhez ad segítséget. Bízunk benne, hogy egyre több hozzánk csatlakozó zöldülni vágyó szájából hangzik majd el a mondat:

Nem kérek zacskót!

hulladek mandala hanga okologisticNyáron elkészült hulladék utak mandalánk azt a folyamatot mutatta be, hogy egy-egy anyag átalakítása milyen terheket ró a környezetre az erőforrás keletkezésétől a gyártáson át a használatig, majd a hulladékká válásig. Végigvezetve ezen a spirálon egy nylonzacskó teljes életétciklusát, elég aggasztó eredményt kapunk, melyben a számok a legmegdöbbentőbbek.

baro monika hulladekmandala hangak everness

Báró Mónika fotó

Az erőforrás keletkezése, nevezetesen a kőolaj keletkezése évmilliókra tehető, a kitermelés a lelőhelyek felkutatásától a megfelelő eszközök telepítéséig évtizedekben mérhetőek, majd a gyártás, amíg a kőolajból megmunkálható anyag, azaz polietilén, majd abból zacskó lesz hónapok kérdése. Ezzel szemben használatba kerülése és a feleslegessé válása között mindössze átlagosan 20 perc telik el! Amikor felesleges, tehát az úgynevezett életciklus végén még nem ér véget pályafutása, mivel lebomlásához 400 évre van szükség!

Mindez idő alatt szennyez, akár aprózódva is mikroműanyagok formájában.
A fenti számok tükrében érezhető a Nem kérek zacskót! mondat valódi jelentősége.  Amit nem veszünk meg, azt nem kell kitermelni, legyártani és várni 400 évet mire lebomlik.
Közösségünk egyik tagja Marinka Boglárka (aktív Hanga tag) szakértője a témának. Egy interjúban és az OzonNetwork műsorában is mesélt arról, hogyan lehet hulladékmentesen vezetni egy háztartást.

Vészity Kata írása