« Vissza

Nem csak mosni – gyógyítani!

Az ősz beköszöntével lépten-nyomon a vadgesztenye mosóhatásáról találtunk cikkeket, írásokat. Aki marad a jól bevált mosódiónál, vagy egyéb környezetbarát mosószernél, annak is érdemes elolvasni mi mindenre használható még az ölünkbe, fejünkre és autónkra potyogó termés.

A vadgesztenyék aranybarna energiagömböcökeco-natural-dye-horse-chestnut-tree-005

Megtalálható az utak mentén, parkokban, temetőkben. Fürtös virágzata tavasszal nyílik.Termése gömbölyded, tüskés tok, benne egy-két sima, fényes héjú, barna mag rejtőzik. Gyógyászati célokra a fa magját, virágját, kérgét és levelét használják.

Mire jó még a vadgesztenye?
Nagyon sok mindenre. Gyógyászati célokra a magját, virágját, kérgét és levelét is felhasználják. A vadgesztenye jótékony hatással van a vénákra, teája a erősíti is azokat.
A faleveleket ízületi bántalmak enyhítésére használják.
A vadgesztenye kérgét előszeretettel alkalmazzák napfényvédő szerek, krémek előállítása során.
Külsőleg a népgyógyászatban régóta használják fekélyek és bőrbetegségek kezelésére, aranyér ellen pedig ülőfürdőként.
A népi gyógyászat már évszázadok óta használja a vadgesztenyét visszér gyógyítására, mivel gátolja a vizesedést, megerősíti az érfalakat, sőt, növeli rugalmasságukat . Gyulladáscsökkentő hatásának köszönhetően használatával a visszeres fájdalmak enyhülnek. Ezért a vadgesztenye az egyik legismertebb vénás keringésre ható gyógynövény. Hatására javul a vénás- és nyirokkeringés, csökken az ödéma, a gyulladás.

Hogyan használjuk?
Vadgesztenye fürdőhöz így juthatunk: 2 evőkanálnyi morzsolt vadgesztenye-levelet és 2 evőkanálnyi vadgesztenye-lisztet forrázzunk le 3 dl vízzel, majd 8-10 perc után szűrjük le. A főzetet öntsük a fürdővízhez. Áztassuk a fájó tagunkat.

Így készíthetünk teát: 3 dl forró vízzel forrázunk le 1 teáskanálnyi szárított vadgesztenyelevelet, majd 8-10 perc elteltével szűrjük le. Mézzel édesíthető.

Így készíthetünk tinktúrát : A tinktúra elkészítéséhez kb 20 db vadgesztenyére van szükség és 500 ml tiszta szeszre. Az apróra vágott gesztenyét keverjük össze a vodkával, majd turmixoljuk pépesre . Ezután töltsük üvegbe és legalább 20 napig tartsuk sötét, hűvös helyen.
Minden nap fel kell rázni a keveréket. Ezt a keveréket kizárólag külsőleg szabad alkalmazni!

gesztenye1Ez is vadgesztenye tinktúra recept: 100 ml 38 %-os pálinkához keverjünk 2 evőkanálnyi szárított és porított vadgesztenyelevelet és 2 evőkanálnyi vadgesztenye-lisztet, majd légmentesen zárjuk le, és hagyjuk állni 10 napig. Ezt követően szűrjük le, és sötét üvegben tároljuk. Fájó, sajgó ízületekre alkalmazzuk bedörzsölő-szerként. Vadgesztenyelisztet beszerezhetünk bioboltban, de az is jó, ha a héj nélküli magot negyedeljük, majd az aprítógépre bízzuk. Szárítsuk ki a zúzalékot.

Vadgesztenye pépre így tehetünk szert: 2 evőkanálnyi vadgesztenyelisztet ( vagy házi zúzalékot) keverjünk össze 2 evőkanálnyi búzaliszttel, és adjunk hozzá annyi 10 %-os étkezési ecetet, hogy kenhető péppé váljon. Fájó, sajgó ízületek gyógyítója.

Ez szükséges a fürdő elkészítéséhez: 2 evőkanálnyi szárított és porított vadgesztenyelevelet és 2 evőkanálnyi vadgesztenyelisztet forrázzunk le 3 dl forrásban lévő vízzel. 8-10 perc elteltével szűrjük le, a főzetet, és öntsük a fürdővízhez. Visszér, aranyér esetén kúraszerű használata ajánlott..

A vadgesztenye krém így készül: Vegyünk elő 150 ml vadgesztenye tinktúrát – receptjeit lásd fentebb. Oldjunk fel 3 tasak zselatint 150 ml vízben. Szakadatlanul kavargassuk. Amikor sűrűsödni kezd, akkor több részletben löttyintsük hozzá a vadgesztenye tinktúrát meg még néhány csepp levendula olajat. Ha megfelelő állagúra sűrűsítettük, vegyük le a tűzről, és töltsük üvegbe. Ezután már nincs más dolgunk, mint kipróbálni, ugyanis a vadgesztenye irritálhatja a bőrünket. Ha 1 nappal a próba után sem jelentkeznek bőrtünetek, akkor bátran alkalmazható a krém a visszeres bőrfelületeken. Naponta kétszer masszírozzuk be. A krémet 3 hónapon belül használjuk el, tartsuk hűvös sötét helyen.

Forrás: Gyógynövények Gyógyhatásai