« Vissza

Mosogatás zöldretöltve

Számtalan kalkulációt, érvet és ellenérvet találunk manapság a világhálón böngészve a gazdaságos és környezetkímélő mosogatási eljárásokról. Egyetlen üdvözítő megoldás biztosan nem létezik, amíg élünk és mosogatunk, mindig lesznek mosogatógép ellenes és a mosogatógépet üdvözlő háztartások.

Az Ízes Élet gasztronómiai magazin számításai szerint a mosogatógép vízfogyasztásban és időmegtakarításban megnyerte a nagy csatát, ám a beruházási költség és a poharak csillogása tesztben alul maradt.

ID-100220216Lépjünk eggyel tovább, és kedvezzünk most a mosogatógép rajongóknak! Be kell vallanunk ugyanis, hogy vagyunk néhányan, akiknek már a gépi mosogatás felé billent a mérleg nyelve akár a víztakarékosság, akár a kényelmi szempontok lebegtek is a szemünk előtt.

Mint minden háztartási géppel, a mosogatógéppel is érdemes kicsit közelebbről megismerkedni, mielőtt kiválasztanánk a számunkra legideálisabb típust. Fontos számba venni, hogy mire és milyen gyakran használjuk majd, milyen edényeket szeretnénk benne mosogatni, mekkora a család. Ha sikerült jól felmérni igényeinket, máris környezettudatosan jártunk el, hiszen egy optimálisan kihasznált gépezettel vizet, energiát és időt spóroltunk.

Gyakori érv a gépi mosogatás ellen, hogy kizárólag agresszív vegyszerekkel érhetjük el a kívánt eredményt, ezek a vegyszerek pedig nem csak a környezetünkre károsak, hanem edényeinket, eszközeinket is tönkre teszik. Valóban előfordul, hogy a műanyag, vagy fából készült tányérok, evőeszközök maradandó elváltozást, felmaródást szenvednek, ami néha a mosogatószer, máskor a extrém forró víz számlájára írható.

Ezekre a balesetekre is vannak már jó receptjeink, melyek között biztosan mindenki talál olyat, amivel könnyen tud azonosulni.ID-10012164

Manapság az üzletekben is találunk már foszfátmentes, vagy öko minősítéssel ellátott mosogatóport, tablettát, sőt fellelhető már olyan mosogató gél is, amely a zöld hatékonyság érdekében cukortenzidek és mosódió kivonat erejét hívja segítségül. Ez utóbbi edényeinkkel is jóval kíméletesebb, mint por alakú társai. Ha igazán elszántak vagyunk, akkor ezen szerek közül is a magyar gyártókét kutatjuk fel. Igen, néha egy kis kutatásra is szükség lehet, hiszen a kisebb gyárak nem mindig képviseltetik magukat termékeikkel a nagyáruházak polcain, biztos sikerre számíthatunk azonban, ha bioboltban, vagy a Hangáknál nézünk körül.

A leggazdaságosabb megoldás a mosogatásban is az otthon gyártott tabletta, vagy porkeverék.

Házi mosogatóporunk szódabikarbónából és nátrum-perkarbonátból áll, melyekkel csupán annyi teendőnk van, hogy egy tetszőleges edényben 3:1 arányban összekeverjük, majd minden mosogatás alkalmával egy evőkanálnyit teszünk a megfelelő tartályba.

Praktikus és egyszerű adagolása miatt sok háztartásban bevált a tabletta, melyet több féle módon is elkészíthetünk, az interneten erre számos receptet találunk. Az egyik legnépszerűbb a citromsav, szódabikarbóna, konyhasó 2:1:1 arányú keverékéből készül. Ebben az esetben csak kicsit van nehezebb dolgunk, mint a porral. A szilárd összetevőket alaposan homogenizáljuk, egy szórófejes flakon segítségével óvatosan benedvesítjük, de el nem áztatjuk, gumikesztyűs kézzel összegyúrjuk, majd jégkockatartóba helyezve száradni hagyjuk. A így készített kockákkal kezdhetjük is a mosogatást.

ID-100133484Abban az esetben, ha nem száradnak cseppmentesen a poharaink, az öblítőtartályt is megtölthetjük házilag készített öblítőfolyadékkal. Jól bevált módszer, és talán a legegyszerűbb az ecettel öblítés, de ugyanilyen eredményes, ha citromsav oldatot készítünk. A csillogó poharakat pedig a citromsavoldathoz adott patikai alkohol teszi még tökéletesebbé. Fél liter öblítőszerhez öntsünk egy flakonba 4,5 deciliter vizet, oldunk fel benne 2 evőkanál citromsavat, majd fél deciliter alkohollal rázzuk össze.

A zöld mosogatás elengedhetetlen feltétele végül, hogy csak akkor indítsuk el a gépünket, amikor már kellően telepakoltuk.

green tea