« Vissza

Repelus a Hangáknál! moshatózz:)

images (2)Túlterheljük a Föld ökoszisztémáját. Erre már 1992-ben felhívta a figyelmet, a változtatást sürgetve egy 120 fős tudóscsoport. De a vészes prognózis már sokkal korábban, a 70-es években megszületett. Donella Meadows és munkatársai ekkor készítették el azt a modellt, melyben az erőforrások, hulladéktermelés, egy főre eső ipari termelés, 1 főre eső élelmiszerellátás és a népesség száma alapján egy összeomlás lehetőségét vetítették az akkor még távoli jövőbe.

1Ez a jövő ugyan már nem távoli, mégsem történt pozitív változás. Legalábbis sokak hozzáállását tekintve. Sőt, a fejlődés felgyorsulásával, a népességnövekedéssel még közelebb, már látható, érezhető távolságba került a probléma. Mekkora az egyén felelőssége ebben a folyamatban? Ha jobban megnézzük a modell összetevőit, akkor rájövünk, hogy nagyjából ezek az adtok kellenek az egyéni ökológiai lábnyom kiszámításához is. A modellben a hulladéktermelés eredetileg környzetszennyezésként szerepel, így a szilárd hulladékon kívül a légnemű és folyékony kibocsájtást is tartalmazza. Az ökológia lábnyom számításában a légnemű szennyezés a közlekedés és energiahasználat által mutatható ki, míg a szennyvizünk mennyiségét vízfelhasználásunkkal méri. Itt kapunk egy számot arról, mekkora jelenlegi egyéni hatásunk.

De azzal tisztában vagyunk, hogy mikor kezdjük? És mikor kezdik a gyermekeink. Tündéri, apró, rózsaszín illatos babáink? Tenyérnyi lábacskáik mekkora nyomot hagyhatnak?

IMG_0144

 

Hiszen ők ártatlanok, mint a ’maszületett’ bárány. Nem igaz? De, nézzük csak azt az újszülött bárányt! Hamvas puha bundájában mamája mellett piheg, éhségét anyatejjel csillapítja. Anyagcsere terméke, a szerves trágya pedig, amit az alomban hagy , munkát ( életfeltételt ) ad ezernyi mikroorganizmus számára, hogy értékes tápanyagokká alakítsák, gazdagodjon általa a talaj. A talaj, vagyis a legelő földje, amire az anyatejes hetek után aztán kiszökdécsel ebédelni. Tökéletes körforgás! Bárányunk bioszférában betöltött letöltésszerepe messze túlmutat az ártatlanságon. Mi a helyzet egy emberbébivel? Tegyük fel a táplálkozással kapcsolatban neki is nyert ügye van, és boldogan szopizhat igény szerint. A anyatej nagyon könnyen emészthető, így a hiper-szuper műanyag alom, vagyis az eldobható pelenka egy nap többször is tele lesz, és mehet a kukába. Mire rááll a talpacskájára, már túl van a 2000. pelenkacserén és a szobatisztaságig még ugyanennyivel legalább megtoldja ezt a mennyiséget. Ha 1 kilóval számolunk egy pelust, akkor az bizony 4 tonna (!) nem lebomló és nem hasznosítható szemét. Ez bizony óriási lábnyom, akkor is ha csak azt vesszük figyelembe, hogy ennek a 4 tonnának a lerakón való elhelyezéséhez mekkora darabka kell a bolygóból. Mi van, akkor ha számolunk azzal is, hogy a 4000 darab pelenka legyártásához mennyi erőforrás, energia és víz szükséges. Sajnos az sül ki, hogy a kisbabák nagyobb ökológiai lábnyommal redelkeznek, mint szüleik.

De mit tehet ez ellen egy tudatos szülő, aki a saját lábnyoma mellett szeretné csökkenteni gyermekéét is a hulladékcsökkentés mentén?

Közösségünk tagjai közül nagyon sokan babáznak, így első kézből, tőlük próbáltunk erre a kérdésre választ kapni. Így jutottunk el a mosható pelenkákig. Nincs új a nap alatt ugye? A pluszt az adja kínálatunkba beiktatott pelusokhoz, hogy hulladéknak ítélt textilből, szabászatok megmaradt készletéből készülnek. Így, akárcsak a szatyraink két oldalról járulnak hozzá a hulladékcsökkentéshez.

Partnerünk a Repelus csodás külsőket készít, amikből az uniszex színeket választottuk.

repelus

Jelenleg élénk zöld, dínós mintával. Belsők, vagyis betétek még nem szerepelnek a kínálatban, de ajánlani tudunk oldalakat, ahonnan ezek különböző változatai beszerezhetőek. És szívesen fogadunk tőletek is ajánlatot, adjatok egymásnak tippeket betétekhez, mosáshoz és osszátok meg tapasztalataitokat a környzettudatos babázással kapcsolatban.

Vészity Kata írása