« Vissza

Lesz-e idén fehér karácsony?

Talán kicsit másképpen, mint megszoktuk. Vagyis zölden.

Kedvencünk, a szódabikarbóna – ami annyira sokoldalú, hogy még felsorolni is nehéz a felhasználási lehetőségeket – karácsonykor is velünk lehet. Ha a várt havazás nem érkezne meg, a hófehér díszek valamelyest kárpótolnak majd, és ezzel a megoldással az ünnepet nem csak fehérbe öltöztethetjük, de zölddé is tehetjük.

Tetszőleges mintájú fehér karácsonyfadíszt készíthetünk szódabikarbónából és kukoricakeményítőből, víz hozzáadásával. A fehér dísz önmagában is mutatós, de sokféleképpen díszíthető is. Kipróbáltuk az eljárást, megosztjuk tapasztalatainkat.

Szükséges anyagok kb. 40 kisebb-közepes díszhez

2 decis poharat használtunk mérőedényként

2 dl szódabikarbóna

1 dl étkezési keményítő (a fehér színű burgonya keményítő ideális hozzá, a kukorica alapú étkezési keményítők színe enyhén sárgás, ld. fotók)

1 és 1/4 pohár víz

Az arányok

Az arányokat is megadjuk, tetszés szerinti mennyiség készítéséhez

2 egység szódabikarbóna: 1 egység étkezési keményítő:1 + 1/4 egység víz

Elkészítés

A kimért szódabikarbónát és a keményítőt öntsük közepes lábasba, adjuk hozzá a vizet és alaposan keverjük össze. A tejszín sűrűségű folyadékot folytonos kevergetés mellett kezdjük el közepes lángon melegíteni. Ahogy melegszik, pöfögő hangokat kiadva sűrűsödni kezd. Vigyázzunk, nehogy lekozmáljon! Addig kevergessük, amíg gyurma keménységű rugalmas anyagot nem kapunk. A masszát borítsuk munkafelületre, s ha már kicsit kihűlt, gyúrjuk össze.

Könnyű vele dolgozni – akár a sógyurmával vagy a bolti gyurmával.

Lapítsuk ki kb. 3-4 milliméter vékony lappá (több részletben dolgozzunk), ha a nyújtófára ragadna a massza, törölgessük le, hogy áthengerelve sima felületű maradjon.

Bármilyen sütikiszúrót használhatunk – a legjobbak azok, melyeket mézeskalácshoz is használnánk.

A kiszúrt massza néha leragad a munkafelületre, ezért érdemes kisebb adagokban dolgozni (a deformálódott díszeket gyúrjuk össze újra, és kezdjük elölről).

Hurkapálcikával vagy szívószállal lyukasszunk ki minden díszt.

A kiszúrt formákat helyezzük sütőlapra, tepsibe, és levegőn hagyjuk megszáradni – 10-12 óra alatt megkeményednek, de nem száradnak ki teljesen. A teljes száradási idő 3-4 napot is igénybe vehet. Amíg puhák, ne nyúljuk hozzájuk, mivel könnyen törhetnek, repedezhetnek.

Gyerekekkel együtt is elkészíthetjük – nagyon élvezik!

A miénk nem lett hófehér – valószínűleg a keményítő enyhén sárgás színe miatt -, de annál világosabbak, mintha hagyományos sógyurmából készítettük volna.

Tippek

Nyomhatunk bele mintát – jól mutat rajta például a csipkenyomat vagy a párfányfenyő levelének mintázata. (Tapasztalatunk szerint kiszúrás előtt érdemes a mintát a masszába nyomni, különben a minta deformálódhat.)

A kiszúrt díszek felületét – száradás előtt – csillámporral is megszórhatjuk.

A megszáradt díszeket, festhetjük, színezhetjük temperával, akrilfestékkel.

Pár csepp illóolajat is cseppenthetünk a masszába – mi 2-3 csepp szegfűszeg illóolajat használtunk.

Megéri vele bíbelődni?

Mindenképp! 40-50 db kisebb dísz kihozható kb. 170 forintból. Ha nagyobb kiszerelésű szódabikarbónából készítjük, kb. 120 forint költséggel számolhatunk. A felhasznált keményítő pedig nem kerül többe 50 forintnál.

Tipp: kötözőként legjobban a színes raffia vagy 3 mm-es szatén szalag illik hozzá.

forrás: eletszepitok.hu