« Vissza

Hogyan takaríts meg százezreket trendin és környezettudatosan?

Főhangánknál, Gabinál mindig történik valami. Nem elég, hogy néha pincétől padlásig ellepi őket a porok, flakonok, most éppen fiúszobát készítettek az újrahasznosítás jegyében. Raklapbútorok, mások kidobásra szánt íróasztalai, kinőtt farmerek – ezek lettek vagány és trendi szoba alapjai.

– Hogy találtad ki, hogy szomszédok bútoraiból, kidobásra szánt raklapokból készítsetek fiúszobát?DSC_0098

– Nem kellett kitalálnom. Ahogy a Hangák közösségben egyre inkább elsajátítom és beépítem az életembe a környezettudatosságot, úgy született meg bennem az alap ellenállás: nem akarok anyagilag és a környezet szempontjából is megterhelő nagyberuházásként tekinteni a készülő fiúszobára. Élményalapú, kreatív folyamatra vágytam, amiben a szembejövő lehetőségek formálják a végeredményt.

– Ez mindenképp lassabb megoldásnak tűnik, mint bemenni egy lakberendezési áruházba és megvenni minden szükséges holmit.

– Ezzel nem vitatkozom! Amennyire alap mellékhatása az újrahasznosításnak a pénz megtakarítás, ugyanúgy hozadéka, hogy több időt kér tőlünk. De ha nem túlélés, hanem megélés társul hozzá, akkor a lassabb tempó nem negatív előjellel szerepel a listán. Például megtudtuk, hogy egy nagyon kedves szomszédcsalád elköltözik és három nagyfiuk kinőtt bútorait kidobják. Azonnal lecsaptunk rá, de csak hónapok múlva hozhattuk el az íróasztalokat, szekrényeket. Mégis volt valami megható abban, hogy bár valószínűleg nagyon ritkán fogjuk a családot viszontlátni, örök emlék marad tőlük az otthonunkban. Amikor pedig az utca másik oldaláról közösen cipeltük a bútordarabokat, lehetetlen volt nem arra gondolni, hogy ennél közelebbi és energiatakarékosabb megoldást, szállítási módot nem is találhattunk volna.

DSC_0112

– Ezután szóba sem jöhet késztermék?

– Dehogynem, sőt ebbe a szobába is vásároltam készen dolgokat, igaz, ezek főként kézműves termékek, amelyeknek saját történeteik vannak az alkotóikon keresztül. Például a Pam DSGN türkiz füzérlámpáival igazi csoda születik minden este, száz százalék, hogy varázserejük van. Mint mindenben, itt is arra szavazok, hogy tudatosan, amennyire lehet és amennyire jól is esik, lehetőleg mindig egy lépéssel előrébb. Abba például most először gondoltam bele, hogy a nagyon praktikusan szállítható otthon összeszerelhető bútorok mennyi papír és műanyaghulladékot hagynak maguk után. Tudom, hogy valakinek ez nem új felfedezés, nálam most jött el az ideje és nagyon büszke voltam rá, hogy leesett a tantusz.

DSC_0106– Mi az, ami otthon talált dolgokból készült?

– Egy vegye-vigye fórumról szereztem párszáz forintért egy szürke kordbársony anyagot, az abból készült falvédőre kinőtt farmerzsebek és farmerből felvarrt kotta került, mivel a nagyfiam épp a gitár szerelmese. A hozzá illő gitáralakú farmerpárna a haverjai körében nagy népszerűségnek örvend.DSC_0101

A másik fiam falvédője egy szőttes futószőnyegből készült, csak most tudtam meg, milyen egyszerű a futószőnyeg új funkciójának megoldása. Mivel nem tudok varrni , az ötletek megvalósításához segítséget kellett kérnem, de nekem ez így egészséges kompromisszum, a megtervezésre, pontos kitalálásra örömmel szántam időt, napokon át bíbelődni az én kézügyességemmel és a feladatim mellett , az már teher lett volna. A pincéből előkerült egy olyan fából készült kép, amit tizenöt éve vettem az albérleti 6 négyzetméteres szobámba az első fizetésemből, és nem volt szívem kidobni. A kisfiam lecsapott rá, hogy nagyon szeretné a szobába, minden nap elmosolyodom, hogy ez a kép már a férjemmel való megismerkedésemnek is a tanúja volt, történelmi darab!

DSC_0109

– A szoba legmeghatározóbb színfoltja a két raklapágy éjjeli szekrényekkel. Pro és kontra számtalan érv kering az egyébként divatos raklapbútorok körül. Te mire jutottál?

– Imádom! Vagány, végtelen lehetőséggel bíró, igazi kiskamasz megoldás. Időhiány miatt nem mertem a férjemre várni a kivitelezéssel, de a szomszéd ezermester elvállalta a csiszolást, festést, a két ágy és a hozzájuk tartozó éjjeliszekrények kivitelezése húsz munkaórába került. Mivel elég súlyosak, még rögzíteni sem kellett őket, és a türkizkék és mohazöld fekvőhelyek igazi kényelmes és mutatós ékei a szobának. Még ágytámla is készült raklapból, a férjem erre rögzítette az olvasólámpákat, és erre kerültek az összes gyermekem örök óvónénije által készített gyapjúangyalkák is, hogy őrizzék az álmukat. Ha egyszer nem lesz szükség erre a garnitúrára, kerti bútor lesz belőle…DSC_0113DSC_0117

 

– Végül a puding próbája: mit szóltak a fiúk?

– Készült róla egy titkos videó, amit azóta is gyakran megnézek. Csak álltak a szoba ajtajában és a néma csodálat és hangos üdvrivalgás között nagyon széles skálán mozogtak a reakciók. Kicsit fáj, hogy azonnal belakták és néha ki sem lehet robbantani őket, deesténként még örülnek, ha melléjük kuckózom, ilyenkor nem csak bennük, hanem az új szobájukban is gyönyörködöm.

DSC_0105

DSC_0103