« Vissza

Fesztiválozz tudatosan! Apró lépés, mutatjuk, hogyan:)

Soma Fesztiválpakkal érkezik az Evernessre. Teszi ezt környezetvédelmi elköteleződésből, példamutatásként! Ha Te is hozod otthonról saját felszerelésed többet teszel, mint gondolnád!Egy olyan úton teszel nagy lépést, ami egy élhető JÖVŐHÖZ vezet!

A 24. órában vagyunk! Elérkeztünk arra a pontra, amikor őszintének kell lennünk. Nyílt lapokkal kell játszanunk, a fájdalmas igazsággal szembesülve.

Greta Thunberg Svéd klímaaktivista diáklány, a maga 16 évével, egyszerű, lényegre törő és igen drasztikus mondataival Világméretű mozgalmat hozott létre.

Fridays For Future elnevezésű kezdeményezése 108 országban diákok százezreit mozgatta meg. Mi is  kivonultunk a hazai kezdeményezéshez csatlakozva a Kossuth térre, hogy ebben a mozgalomban hangot adjunk a véleményünknek, képviseljük gyermekeink érdekeit!

A legfőbb üzenete ennek a megmozdulásnak, hogy a nem a tüntetésen fog eldőlni a jövőnk sorsa, hanem mindennapi döntéseinkben, cselekedeteinkben. Ezért elsősorban nem a Parlamentben ülő döntéshozóknak céloztuk szavainkat.

Hanem nektek! Most is ezt teszem! Szeretném, ha meghallanátok.

Amikor környezetvédelmi szervezetként bekapcsolódtunk az Everness fesztivál zöld csapatába, azt gondoltuk -korábbi résztvevőként-, hogy ebben a közegben, ahol a tudatosságot ünnepelni jön össze megannyi ember könnyű dolgunk lesz. Egy olyan közösségben, ahol a szellemi-lelki fejlődés magasabb szintre emelése a cél, nem lehet sok dolgunk. Ahol az Univerzum hatalmas egységének részeiként tekintenek magukra a közösség tagjai, hátrahagyva az EGO uralmát, ott megszülettek már azok a felismerések, melyek a nagy egészre gyakorolt hatásunkat igazolják. Annak az egésznek, aminek velünk együtt minden élő, az apró mikroorganizmustól a növényeken át a jegesmedvékig egyenrangú része.


A fájdalmas igazság pedig, hogy a tudatosság és a környezettudatosság nem jár kéz a kézben. Nem egy és ugyanaz!


A tavaly nyári fesztiválon 7 tonna hulladékot termeltünk! Ennek jelentős részét, 60-70 %-át az étkezéseink után kidobásra került tányérok, poharak, evőeszközök, pet palackok, nylon zacskók tették ki. Ebben a mennyiségben, ami számomra nem csak fájdalmas, de félelmetes is 12000 darab pohár volt.


12000 pohár legyártásához szükséges megközelítőleg 18000 liter víz, 24000 KW energia, miközben 4 tonna széndioxid kerül a légkörbe.


És, igen tudom PLA poharak voltak. Vagyis elvileg komposztálható termékek, megújuló alapanyagból. A számításomnál az erőforrást nem is számoltam. De azt nagyon fontosnak tartom elmondani, hogy semmi, ami jelenleg fogyasztási szokásainkat és kényelmünket szolgálja ki, nem számít megoldásnak.

Változás kell, és nekünk kell változnunk!

Kaptam egy gyönyörű mondatot, amikor az együttműködésünk elkezdődött. Ezt a mondatot alapvetésként kezeltem az Evernessel, minden résztvevőjével, szervezőjével, önkéntesével kapcsolatban. Ez a mondat átjárta minden porcikám, segített fejlődésben, megértésben, túllendített elakadásokon. Most is ehhez a mondathoz fordulok. Így szól:


Ami kint az bent, ami fent, az lent.


Legyen hát a béke és tisztaság, amit kerestek a kint része, hogy bent könnyebben megtaláljátok!

Cselkedjetek úgy, hogy pontosan tudjátok mekkora hatással vagytok a mindenségre!

Mert nem csak az számít, amit tesztek, hanem amit nem tesztek meg!

Kérd saját tányérodba az ételt, használj saját vagy visszaváltható poharat, töltsd fel a kulacsod!

Az Everness fesztiválon ilyen menő poharat kölcsönözhetsz, amit vay visszaváltasz (juppiiii) vagy haza is vihetsz (jupppijuppiiii)

A Hanák standjánál pedig azonnal a tiéd lehet a fesztiválpakk is, amit nem csak fesztiválon, hanem kirándulásnál, kempingezésnél, utazásnál, városi rendezvényeken is szuperül használhatsz. Újrafarmer táskában adjuk:)

Ne termelj hulladékot!

Nem kell sokat tenni ezért. Ha igényes vagy arra, ami benned történik, légy igényes a környezetedre is. Újrapohár, újratányér, újrazacskó. Ha ennyit teszel, több tonna szeméttől kíméled meg a környezetedet….. minimláis energiával.

Találkozzunk az Everness fesztiválon, a tudatosság ünnepén!