« Vissza

A soknál jobb a több?

A napokban a hagyományos mosószerek lerakódásáról beszélgettünk és azon gondolkodtunk, hogy az ökoszerekkel miért marad tisztább még a mosógép is. Bármivel is mosunk, fő a mértékletesség – ezzel a tanulsággal zártuk a beszélgetést és eszünkbe jutott egy régi hangás szösszenet:

Rengeteg paraméter változott az utóbbi pár száz évben mosás terén is.
– akkoriban kézzel mostak, manapság szinte mindenki géppel
– a kézi mosás lehetővé tette a vizuális kontrollt, addig dörzsölték, míg tisztának nem látták, most csak betesszük, a végén meg kivesszük
– egyenként foglalkoztak minden egyes ruhadarabbal, most egy halom ruhát bedobunk a gépbe
– bő vízben mostak, a víztakarékos mosógépek esetén kicsi a víz/ruha tömegének aránya
– nyers lenvásznakat, tartós, erős textileket használtak, mi főleg hurkolt pamutot és kevert szálas, színes ruhákat
– szinte mindent főztek, forráztak, lúgoztak, mi pedig elhisszük, hogy 40 fokon tiszta ruhákat kapunk

Ezeket a különbségeket próbáljuk csodatévő mosószerekkel, még több mosószerrel és egyre több mosószerrel egyensúlyba hozni.

Ahogy a hagyományos mosószert, a mosószódát és az öko mosószereket sem tanácsos “túladagolni”. A mosás hatékonyságát nem növeli, viszont a textilek szálaiban visszamaradhatnak ezek a szerek is.

Az alacsony hőmérsékleten való mosást energiatakarékosnak hívjuk, azonban a legtöbb textil szálainak kell legalább 50-60 fok, hogy kellően megdagadjanak és a szennyeződés könnyen távozzon közülük. Ráadásul a legtöbb mikroorganizmus szaporodásának a 40 fok kedvez a legjobban. A hosszú ideig tartó magas hőmérséklet fertőtleníti a mosógépet is.
Amit lehet, érdemes néha magas hőmérsékleten is mosni. Ilyenkor a textíliát és a mosógépet is csírátlanítjuk, és kevesebb mosószer marad vissza.

Fáradságos és időigényes munka a foltkezelés, de érdemes rá időt szánni. Az áztatás nélkül is patyolat tisztát és az alacsony hőmérsékleten is ragyogóan fehéret ígérő szerek néha gyanúsak kicsit.

Az öko mosószerekre többnyire helyesen írják rá az adagolást, a gyártó nem eshet abba a hibába, hogy a gyors fogyás érdekében egyre nagyobb adagokat javasoljon.

Mosószódából, perkarbonátból és szódabikarbónából fehérítés vagy vízlágyítás céljából bőségesen elég 1 evőkanálnyit a ruhákhoz adni. Amennyiben csak szódával mosunk, akkor is elég a 2 kanál.

zöldruhák